Zangeres Marga Bult schrok in de zorg van de eenzaamheid

maandag 25 mei Corona vandaag|Johnson en Cummings|Coronatoeslag
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen: +11. Aantal opnames: +13. Aantal besmettingen: +172. Aantal bezette IC-bedden: 223 (-4). Aantal meldingen: 45.236.

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 5.206.614. Aantal doden: 337.736. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Bijna helft van mondkapjes in verpleeghuizen deugt niet’. 25 medische mondmaskers werden getest door Greencyl, dat normaal mondkapjes voor ziekenhuizen controleert. Twaalf daarvan kwamen niet door de test. Ze lieten te veel virusdeeltjes door en van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar verstreken. (AD)

‘Experimenteren met genezen patiënten bij de zorg’. Aldus hoogleraar Zaaijer (Sanquin), die de voordelen van immuniteit wil onderzoeken. Nederland zou moeten overwegen om herstelde coronapatiënten in te zetten in de zorg voor kwetsbare groepen. ‘Ik denk ook dat de immuniteit niet erg lang aanhoudt, want dat zien we vaker bij luchtwegvirussen. Maar laten we nu eens aannemen dat iedereen na een infectie zes maanden lang veilig is: dat is best lang.’ (Volkskrant)


POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Eenderde scholen schaft zittenblijven af in coronajaar. Aldus een enquête onder 149 scholen. ‘Coulance’ vanwege schrappen proefwerken gedurende coronatijd. ’Uitgangspunt is dat leerlingen dit jaar overgaan, tenzij…” Aldus Ons Middelbaar Onderwijs. (Volkskrant)

Ruim 20% werknemers (147) slachterij Groenlo besmet. 25 mensen nog niet getest, want ze lieten verstek gaan bij de test. Vion-directie reageert  geschrokken. Er waren geen gezondheidsklachten zegt de topman. 4 op de 10 van de werknemers is arbeidsmigrant. (NOS)

Slachthuizen zijn brandhaarden corona: hoge luchtvochtigheid en geen rechtstreekse ventilatie via ramen. ‘Veel materiaal is gemaakt van roestvrij staal waarop het virus wel 72 uur kan overleven. En er is veel herrie, zodat mensen naar elkaar moeten schreeuwen. Daarbij komen meer aerosolen vrij dan bij normaal praten.’ Aldus een arts. Machteloosheid op de werkvloer. ‘Het is moderne slavernij’, aldus een anonieme werknemer. (AD)

Joost Zaat (huisarts) in column: ‘Huisartsen verwezen volgens de NZa 690 duizend minder mensen. Dat is een groot stuwmeer van uitgestelde zorg, maar daar zitten ook mensen bij die veel beter helemaal geen zorg kunnen krijgen. We missen een mooie gelegenheid te snoeien in minder zinnige zorg.’ (Volkskrant)

Alarm over nertsen bij fokkerij in Deurne. Brandbrief aan min. Schouten (Landbouw). Kans op infecties na geboortes vergroot. 10% moederdieren dood en ook uitval bij pups. ‘Sluiten die nertsfokkerijen, nu en definitief;, aldus Ouwehand (PvdDieren) (AD, Twitter)

Aanpassing nationaal hitteplan bepleit: combinatie van hittegolf met coronavirus kan fataal zijn. Aldus hoogleraar geriatrie Olde Rikkert (Radboudumc), prof. Daanen (VU) en Helmer van het Klimaatverbond Nederland. 700.000 ouderen zijn eenzaam en blijven nu vanwege de coronacrisis veelal binnen zonder bezoek te ontvangen. (De Gelderlander)

Zangeres Marga Bult sprong in als verpleegster in een zorghotel. Wat haar het meeste aangreep was de eenzaamheid van haar patiënten. ‘Mensen werden wakker op de IC en hen moest meteen verteld worden dat hun geliefden ook ergens op de IC lagen of al waren overleden.’ (Op1)

Marga Bult
Zangeres Marga Bult werkt in een zorghotel tijdens de coronacrisis.

Wildgroei aan publicatie coronastudies. ‘Het nadeel van artsen die gaan handelen op basis van foutieve studies, weegt volgens mij niet op tegen de mogelijke tijdwinst die je behaalt door delen van het reguliere publicatieproces te omzeilen’. Aldus prof. Van der Graaf (epidemiologie, Utrecht) over de vloedgolf aan studies.

Groot Nederlands onderzoek (Utrecht, Rotterdam, Wageningen) naar corona bij katten. Voor het onderzoek worden 5 katten blootgesteld aan corona. Hoe ziek worden ze van corona en kunnen de beesten het overbrengen op mensen, zijn de doelen van het onderzoek. Hoogleraar virologie Van der Poel (Wageningen): ‘We doen dit in de eerste plaats voor de gezondheid van de kat zelf’. (RTL)


MEDICIJNEN

Eerste resultaten onderzoek remdesivir hoopgevend. Nieuwe data laten zien dat patiënten die het medicijn remdesivir (van het bedrijf Gilead) kregen toegediend, het ziekenhuis na 11 dagen konden verlaten. Bij patiënten in een placebo-groep volgde ontslag uit het ziekenhuis na 14 dagen. Ook de sterftegraad daalde bij de groep die remdesivir kreeg toegediend, volgens het National Institute of Allergy and Infectious Diseases. (DJ)

Eind april maakte Gilead al bekend dat patiënten met ernstige Covid-19 dezelfde verbetering vertoonden wanneer ze remdesivir vijf dagen kregen toegediend als ernstig zieke patiënten die tien dagen werden behandeld met het middel.

Farmaceuten voorkwamen onderzoek naar epidemieën. Dat blijkt uit onderzoek van de Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) naar de invloed van grote bedrijven op Europees onderzoeksbeleid. De Commissie wilde in 2018 een onderzoekslijn starten die de ontwikkeling van vaccins in voorbereiding op een epidemie zou vergemakkelijken. Maar door het ontbreken van steun van de farmaceutische industrie ging dat niet door. Zorgen over invloed industrie op onderzoek. (NRC)


ECONOMIE

Bijna 9.000 huurders hebben betalingsproblemen. Voornamelijk mensen met flexcontracten kunnen de huur niet meer opbrengen. Volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties zijn er bij andere groepen huurders nauwelijks problemen. (NRC)

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt op terras uitzondering op 1,5 meter regel. Niet alleen in cafés en restaurants, maar ook op terrassen mogen twee mensen uit verschillende huishoudens, maar ook meer mensen uit een gezamenlijke huishouding een tafeltje delen. Voorbeeld: 5 studenten uit één studentenhuis mogen binnen 1,5 meter op het terras. Dat geldt ook voor vrienden, collega’s en dates. Chaos door onduidelijkheid verwacht. (Telegraaf, AD)

Ontwikkelaars storten zich op online terrassen en restaurants reserveren. Aanbetalen om no shows te voorkomen. Reserveren vooraf kost een euro, waarvan €0,50 bestemd is voor de horecaondernemer. (FD)

Coronatoeslag

BUITENLAND

Politiek adviseur van premier Johnson Cummings in opspraak door lockdown-regels meerdere keren aan zijn laars te lappen. Premier Johnson verdedigt ontduikgedrag van zijn ‘mannetjesmaker’. Media oordelen echter hard: ‘Bedrog en een lafaard’, ‘Dedain voor Britse volk’. (The Guardian, Telegraph, etc.)

Voetballer Luuk de Jong organiseerde etentje met spelers Sevilla en zet corona-regels opzij. Rel in Spanje. Excuus De Jong: ‘Het zal niet weer gebeuren’. (NOS)

Chaos in de gezondheidszorg Brazilië: ‘De verpleegsters op de afdeling droegen geen mondkapjes’. De gezondheidszorg in Brazilië verkeerde al in slechte staat. Nu dreigt die ineen te storten. (NRC)

Reconstructie van het coronadrama in New York: ‘We zijn allemaal te langzaam geweest’, aldus Johnson, fractievoorzitter van de Democraten. Week uitstel van de lockdownmaatregelen heeft naar schatting 17.000 doden gekost. Burgemeester De Blasio hield vast aan ‘testen en uitpluizen’ en volgde advies van directeur Katz van de 12 ziekenhuizen in de stad. Er was ‘geen bewijs dat de sluitingen de verspreiding van het virus zouden stoppen’, schreef Katz. (Volkskrant)

Meer dan honderd coronabesmettingen door kerkdienst in Frankfurt. Volgens kerkgenootschap zijn alle regels in acht genomen op 10 mei. ‘Deze situatie toont aan hoe belangrijk het is dat we allemaal waakzaam blijven en hier niet licht over denken”, reageert min. Klose van de deelstaat. (Trouw)

Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni (thuis) weer alcohol drinken. Horeca, sportcomplexen, kerken en vergaderruimtes blijven voorlopig nog dicht. Aantal roofovervallen is in Z-Afrika met 80% gedaald. Volgens ‘dashboard’ zijn er 22.538 besmettingen en 429 sterfgevallen (Netwerk 24)


COMMENTAREN KRANTEN

AD: Bewijzen dat een complottheorie niet waar is, helpt weinig: de ontkenning onderstreept voor de complotdenker juist zijn gelijk. Het is net als met het virus zelf, een geneesmiddel is er niet. Alleen door afstand te houden en ons gezond verstand te gebruiken kunnen we verdere verspreiding voorkomen.

NRC: Politiek Tribalisme mag de wetenschap niet in de weg staan. (…) Het is in ieders belang dat het gezag van de wetenschap verdedigd wordt. In de coronacrisis zijn anti-wetenschap en politiek tribalisme risicovol. Dat moet benoemd blijven worden.

Trouw: Blijf openstaan voor coronaregels.

Tags

MARGA BULTMONDKAPJESREMDESIVIRRIVMSCHOLENVIONWHOZUID-AFRIKA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck