Zelenski spreekt bezoekers openingsavond filmfestival Cannes toe

Door: DitjesDatjes
17-05-2022

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft dinsdagavond de bezoekers van het filmfestival van Cannes toegesproken. In een videoboodschap die vertoond werd tijdens de openingsavond, riep Zelenski de filmwereld op om zich niet stil te houden nu zijn land wordt geconfronteerd met de invasie door Rusland.

“We blijven vechten. We hebben geen andere keuze dan te blijven vechten voor onze vrijheid”, zei Zelenski onder meer. Ook zei hij dat films altijd een cruciale rol hebben gespeeld in het verenigen van mensen tegen autoritarisme en wreedheid. Hij verwees in zijn toespraak meerdere keren naar de film The Great Dictator uit 1940, een film van Charlie Chaplin waarin het naziregime van Adolf Hitler belachelijk werd gemaakt. “De wereld heeft een nieuwe Chaplin nodig die ons laat zien dat cinema niet stil is”, zei Zelenski.

Onder de aanwezigen in de zaal waren onder meer enkele leden uit de jury van de filmcompetitie van Cannes. Ook bekende acteurs zoals Julianne Moore, Eva Longoria en Édgar Ramírez hoorden de speech aan.

De 75e editie van het filmfestival duurt nog tot en met 28 mei.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD