Zelfs in cultuursector zwelt roep om ongehoorzaamheid aan

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

In de cultuursector zwelt de roep om ongehoorzaamheid aan nadat was uitgelekt dat de theaters en bioscopen vermoedelijk nog weken moeten dicht blijven van het kabinet. Op sociale media reageerden veel artiesten boos en gefrustreerd op het nieuws. Het is de zoveelste keer sinds de uitbraak van de coronacrisis dat artiesten en culturele instellingen onderaan het lijstje met prioriteiten van het kabinet staan.

Presentator Cornald Maas roept schouwburgen en evenementen op in actie te komen als het kabinet-Rutte IV inderdaad vrijdag bekendmaakt dat de theaters nog weken dicht moeten blijven. De televisiemaker doet de oproep op Twitter. “Als cultuursector dicht blijft na morgen: @VSCD1, schouwburgdirecteuren, event-organisatoren: sla handen ineen, gooi op zijn minst op speciale avond alle theater- en concertzalen open, en laat artiesten, acteurs, musici – die al zo lang thuiszitten – optreden voor publiek”, aldus Maas.

VPRO-coryfee Atze de Vries, een van de drijvende krachten achter website 3 voor 12, vraagt zich af “wanneer de aankondiging komt voor een 24 uur durend noise-concert in alle popzalen van Nederland”. Ook acteur Frans van Deursen maant op sociale media tot een andere reactie dan passief blijven toezien. “Ik roep het nog één keer: WORDT HET NIET EENS TIJD VOOR CULTURELE ONGEHOORZAAMHEID? Zalen open en spelen met die kadavers!”

De laatste dagen heeft een aantal burgemeesters laten weten dat ze opening van winkels en horeca zaterdag oogluikend zullen toestaan, omdat het om een demonstratie tegen de strenge lockdown gaat. De ondernemers moeten dan wel veilig en verantwoord handelen. De burgemeesters hebben er bij justitieminister Dilan Yesilgöz op aangedrongen dat het kabinet vrijdag een visie geeft op versoepelingen op de korte termijn.

Regisseur Martin Koolhoven suggereert een ander soort actie, als het kabinet zijn plannen doorzet. “Stapt men naar de rechter zoals men in België succesvol deed?”, vraagt hij zich af. In België besloot de Hoge Raad dat de cultuursector zonder duidelijke argumenten was dichtgegooid. Theaters en bioscopen zijn daar nog gewoon open. Veel Nederlandse filmfans reizen de afgelopen weken naar België om daar films te kijken.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck