Ziekenhuisopname komt koning van Maleisië wel goed uit

Door: DitjesDatjes
26-09-2020

De gezondheid van koning Abdullah is onderdeel geworden van de strijd om de politieke macht in Maleisië. De Yang di-Pertuan Agong is eerder deze week voor onderzoek en observatie opgenomen in het Nationaal Hart Instituut, net op het moment dat de leider van de oppositie om een audiëntie had gevraagd.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Anwar Ibrahim wilde de koning tijdens die ontmoeting overhalen om hem aan te wijzen als nieuwe premier. Dit omdat de huidige regeringsleider Muhyiddin Yassin niet langer over een meerderheid zou beschikken in het parlement. Dit omdat een aantal parlementsleden zijn regering niet langer steunde en zijn overgelopen naar het kamp van Anwar Ibrahim. Volgens Muhyiddin Yassin is er niets aan de hand en heeft hij nog altijd voldoende steun. Ook van de koning.

De Yang di-Pertuan Agong zit in een lastig parket. Het is zijn taak een premier aan te stellen die kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Hij koos in het voorjaar voor Muhyiddin Yassin na een crisis bij de coalitie van Anwar Ibrahim en de hoogbejaarde oude rot en premier Mahathir Muhamad, die zijn ontslag had aangeboden. De nieuwe premier wordt nu op zijn beurt geconfronteerd met deserties, waardoor het moeilijk is om vast te stellen wie echt voldoende steun heeft.

De koning wordt geacht alleen naar de aantallen te kijken en geen politieke keuze te maken, maar dat is lastig wanneer parlementariërs net zo makkelijk van coalitie wisselen als van ondergoed. Niemand die veronderstelt dat Abdullah (61) zich om politieke redenen heeft laten opnemen, maar de pauze die daardoor automatisch is ingelast omdat hij minstens een week niemand kan ontvangen, komt hem niet slecht uit. Beide politieke kampen kunnen de extra tijd bijvoorbeeld gebruiken om bewijs te leveren voor de steun die ze claimen.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD