ZIEN: Franse president Macron bedolven onder bloemenkransen

Macron
Door: Charlotte Wijnen
27-07-2021

De Franse president Emmanuel Macron is voor een meerdaags bezoek op Frans-Polynesië. De bewoners van de eilandengroep ontvangen de Franse president op een bijzondere manier.

Hilarisch

Hilarische beelden: Macron werd op traditionele wijze ontvangen, namelijk met heel veel bloemenkransen. De president is op vierdaags bezoek in Frans-Polynesië.

Zijn belangrijkste agendapunten zijn de strategische positie van de eilanden, onder meer ten opzichte van China, en de bestrijding van het coronavirus. Macron riep alle inwoners op zich te laten vaccineren. ,,Dan ben je beschermd en kun je het virus nauwelijks nog verspreiden”, zei hij.

Inwoners willen excuses

Maar de inwoners hopen vooral op excuses, en bijbehorende schadevergoeding, voor de kernproeven die het Franse leger in Frans-Polynesië hielden.

De radioactieve straling waar volgens onderzoeken mogelijk meer dan 100.000 inwoners aan zijn blootgesteld tijdens decennia waarin Frankrijk kernwapens uittestte, In de jaren 60 en 70 gebeurde dat in de atmosfeer, later ondergronds. Op de eilanden werden vervolgens relatief veel mensen getroffen door leukemie, lymfomen en andere vormen van kanker.

TAGS

Meer DenD