ZIEN: Gigantische haai in Noordzee gespot

Door: Charlotte Wijnen
09-08-2021

Een Brits gezin beleeft de schrik van hun leven nadat ze op enkele meters afstand een gigantische haai zien. Tijdens een strandwandeling zien ze het enorme dier in de Noordzee zwemmen.

Reuzenhaai?

Op slechts enkele meters afstand van een strand in Norfolk zwemt de haai rond. ,,Volgens mij is het een reuzenhaai, die komen hier bijna niet voor”, zei de moeder die het dier spotte tegen The Mirror. ,,Het was ongeveer 100 meter van de kust en het was zichtbaar met het blote oog.”

Ze kon het moment vastleggen waarop een enorme vin door het water breekt en bij zonsondergang langs de kust zwemt. ,,Ik zat er gewoon twintig minuten naar te kijken, het was geweldig om te zien”, zei ze. ,,Ik ga hier al 30 jaar heen op vakantie, en ik heb nog nooit een haai gezien.”

Maar enkele tientallen in Noordzee

De reuzenhaai is een bedreigde diersoort, waarvan er vermoedelijk maar ‘enkele tientallen’ in de Noordzee rondzwemmen. Ondanks hun grootte van soms wel tien meter, zijn ze ongevaarlijk voor mensen. Ze voeden zich met plankton dat ze met een soort zeef vangen. De reuzenhaai is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai.

Meer DenD