ZIEN: Máxima bezoekt ziekenhuis in Tanzania

Maxima in Tanzania
Door: Hans Jacobs
18-10-2022

Koningin Máxima heeft pas net het staatsbezoek aan Zweden achter de rug of ze is alweer doorgereisd naar het volgende land. Ze is op VN-bezoek in Tanzania, waar ze vandaag is begonnen met twee veldbezoeken in de regio Kilimanjaro. Máxima bezoekt onder andere een ziekenhuis.

Máxima gaat op twee veldbezoeken in de regio Kilimanjaro en spreekt tijdens haar bezoek, dat tot woensdag duurt, vooral met de mensen om wie het echt gaat, zoals lokale boeren, marktkooplui en zwangere vrouwen.

Máxima bezoekt ziekenhuis

Eén van die bezoeken gaat over het project MomCare van PharmAccess. Dit is een gedigitaliseerd zorgpakket met vaststaande kosten en kwaliteitsnormen voor zorg aan zwangere vrouwen. De vrouwen krijgen een digitale verzekeringskaart waarmee ze in verschillende stadia van hun zwangerschap bij geselecteerde ziekenhuizen terecht kunnen voor zorg en begeleiding. Máxima bezoekt één van deze ziekenhuizen.

Lokale boeren

Tijdens het andere veldbezoek spreekt ze met initiatiefnemers en lokale boeren over verzekeringsproducten van ACRE Africa. Deze organisatie maakt aan de hand van weergegevens van satellieten en geautomatiseerde weerstations een inschatting van de situatie bij een boerenbedrijf en potentiële schade aan de oogst. Boeren, vaak eenmansbedrijven, kunnen kiezen in welke mate zij hun gewassen willen verzekeren tegen droogte of overstroming, afhankelijk van hun budget en behoeften.

Digitale financiële diensten in Tanzania

Máxima reist na de lunch door naar Dar es Salaam waar zij op een lokale markt met agenten voor mobiel bankieren en marktkooplieden spreekt over hun ervaringen met digitale financiële diensten. In Tanzania heeft 52% van de bevolking een bankrekening. Hoewel dat weinig klinkt, had in 2011 nog maar 17% van de bevolking een bankrekening.

Koningin Máxima spreekt tijdens haar bezoek verder onder meer met regeringsvertegenwoordigers, internationale ontwikkelingsorganisaties, financiële instellingen, fintech organisaties en non-profitorganisaties over wat er nodig is om meer achtergestelde mensen te laten aansluiten bij financiële diensten en om hen te laten deelnemen aan een inclusieve digitale economie. Het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren) bedrijven.

TAGS

Meer DenD