ZIEN: Máxima op Filipijnse vissersboot

Máxima zeeziek op boot
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Koningin Máxima is gearriveerd in de Filipijnen voor een VN-bezoek over financiële inclusie en financiële gezondheid. De eerste ochtend heeft ze doorgebracht op een eiland, waar ze spreekt met een vissersgemeenschap.

Máxima bezoekt de Filipijnen van maandagavond 20 tot en met donderdag 23 mei. Het is heet in de Filipijnen. Niet zo heet als vorige week met temperaturen boven de 40 graden maar halverwege de dertig is het zeker. ,,Ik plak helemaal”, zei koningin Máxima op de eerste dag van haar VN-bezoek.

Vissersboot

Vandaag, op de eerste dag van het VN-bezoek, staan er twee veldbezoeken op het programma. De koningin spreekt op een eiland met een vissersgemeenschap over geldzaken en daar hoort natuurlijk een tocht bij op een traditionele vissersboot. De koningin draagt een luchtige, gebloemde jurk die ze al eerder droeg in 2022 tijdens een VN-bezoek aan Tanzania.

Vissers behoren tot de groep mensen die het meest uitgesloten is van financiële diensten. De eilanden waar zij wonen zijn vaak afgelegen en hebben een beperkte (financiële) infrastructuur. Zij worden geholpen door CARD-RBI, een bank die financiële producten ontwikkelt voor moeilijk bereikbare en lage inkomensgroepen.

Máxima op een Filipijnse vissersboot. Beeld: Hans Jacobs.

Sari-sari store

Verder is Máxima in een stadje op het vasteland langs geweest bij de ‘sari-sari store’ van Aubrey Ubag in Cainta, aan de rand van Manilla. En sari-sari is een soort mini buurtwinkel, die het moeilijk heeft zich in de markt staande te houden. Maar, zo leerde Máxima, met hulp van GrowSari – een innovatieve fintech die zich richt op het ondersteunen van eigenaren van kleine bedrijven om te groeien en het aantal diensten aan hun klanten te verbeteren – ligt er betere toekomst in het verschiet. Dankzij schaalgrootte kan goedkoper worden ingekocht bijvoorbeeld, en kunnen diensten worden uitgebreid.

Aubrey vertelde Máxima dat ze nu drie keer zoveel verdient als voorheen. Maar van sparen komt het nog niet, zo zei ze ook. ,,De mogelijkheid om te sparen en verzekeringen te kunnen afsluiten is heel belangrijk voor Filipino’s”, weet de koningin.

Máxima in een sari-sari store. Beeld: Hans Jacobs.

President

Woensdag gaat de koningin gesprekken voeren met onder anderen president Ferdinand Marcos jr. en diverse ministers. Ook zal ze een bezoekje brengen aan de Anteneo de Manila Universiteit.

Tags

KONINGIN MÁXIMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck