ZIEN: Prins Harry emotioneel tijdens eindceremonie Invictus Games

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Prins Harry geeft zaterdagavond een speech tijdens de eindceremonie van de Invictus Games in Düsseldorf en blikt terug op een emotioneel moment. Dit moment had alles te maken met een doedelzak. Hier heeft de hertog van Sussex namelijk bijzondere herinneringen aan…

„Sommigen van jullie weten misschien wat doedelzakken voor mij betekenen, dus ik kon niet anders dan hopen dat die bespeeld zou worden”, zegt prins Harry. De hertog van Sussex stond in een tent samen een korporaal James Gendron toen hij de doedelzak opmerkte.

De toon

In zijn memoires ‘Spare’, deelt Harry dat koningin Elizabeth, zijn oma, graag naar de muziek van doedelzakken luisterde. Ook koning Charles, zijn vader, was er dol op. „Bij doedelzakken gaat het niet om de melodie, maar om de toon. Duizenden jaren geleden zijn doedelzakken gemaakt om te versterken wat al in je hart zit”, schreef hij, ook met betrekking tot de dood van Diana, zijn moeder.

Nadat korporaal Gendron de doedelzak voor de prins bespeelde, had Harry pas door wat de doedelzak voor de korporaal betekende. „Ik had geen idee. Ik wist ook niet welke herinneringen dit bij hem losmaakte”, zegt Harry. Gendron bespeelde de doedelzak in Afghanistan tijdens ceremonies voor in totaal 63 overledenen. „Sinds die laatste ceremonie, vier jaar geleden, kon hij ze niet aanraken. Deze week wist hij niet zeker of hij het kon opbrengen om ze te bespelen. Maar hij deed het.”

Tags

PRINS HARRY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck