ZIEN: Willem-Alexander en Máxima eten knäckebröd met Zweedse royals

Crackers voor royals
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De Zweedse koning Carl Gustaf heeft op de eerste dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een diner georganiseerd. Het koningspaar krijgt een bijzonder gerecht voorgeschoteld, namelijk knäckebröd!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn drie dagen lang op staatsbezoek aan Zweden. Gisteren kwam het paar aan in Stockhölm en in de avond organiseerde de Zweedse koning een diner ter ere van zijn gasten Willem-Alexander en Máxima.

Het diner

Tijdens het diner zat Máxima naast de gastheer, Carl Gustaf. Tegenover hen hadden Willem-Alexander en de Zweedse koningin Silvia plaatsgenomen. Ook kroonprinses Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip en prinses Sofia schoven aan.

Tussen de overige leden van de Zweedse koninklijke familie zaten ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie). Ollongren heeft een Zweedse moeder en kon moeiteloos communiceren met de Zweedse royals.

Knäckebröd

Willem-Alexander en Máxima kregen tijdens het diner een bijzonder gerecht voorgeschoteld. Op alle borden in het koninklijk paleis lag namelijk een stuk knäckebröd, een traditie in Zweden. Knäckebröd is een plat, meestal van roggemeel gemaakt, brood dat erg kort en heet wordt gebakken en daarna wordt gedroogd. Hierdoor bevat het bijna geen water, zodat het krokant is.

Uiteraard werden alle gasten daarna culinair verwend, met onder meer kreeft met mierikswortel, aardappelen uit de tuin van Drottningholm, tarbot en vanillemousse met honing.

Tafelrede

In zijn tafelrede benadrukte koning Willem-Alexander de warme band tussen Nederland en Zweden, ging hij uitgebreid in op de gezamenlijke geschiedenis en de uitdagingen waarvoor Nederland en Zweden nu staan. Zo wordt Zweden momenteel geteisterd door een gewelddadige bendestrijd.

Extra feestelijk

De avond was extra feestelijk, omdat voor het eerst sinds vijf jaar de koninklijke gasten weer konden blijven slapen. Dat kon jaren niet vanwege de coronacrisis en renovatie van het paleis. Zo’n 140 mensen schoven dinsdagavond aan bij het diner op het paleis.

Tags

MAXIMASTAATSBEZOEKVIDEOWILLEM-ALEXANDERZWEDEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck