Zingende trucker FrankLive brengt hommage aan Benny Neyman

Eerbetoon FrankLive eert Benny Neyman
Door: Jos La Grande
04-01-2021

Dertig jaar later nadat BENNY NEYMAN, de in 2008 overleden troubadour uit het Limburgse land, voor het eerst zong ‘Wat ben ik zonder jou’ staat het nummer nog steeds recht overeind. De eenzaamheid na een verloren liefde en het heftige verlangen naar die liefde zijn ingrediënten van het bezongen liefdesdrama.

De Zeeuwse zanger FRANK POLAK , ook wel bekend als de Zingende Trucker, brengt een hommage aan de chansonnier Benny Neyman door ‘Wat ben ik zonder jou’ opnieuw uit te brengen. Hij vond het tijd worden om in zijn ogen één van de minder bekende songs van de overleden zanger aan zijn repertoire toe te voegen.

,,Ik ben al mijn hele leven een enorme bewonderaar van Benny Neyman en van zijn muzikale erfenis”, zegt Frank Polak over ‘Wat ben ik zonder jou’. ,,Ik had het nummer al een tijdje op mijn netvlies staan en achtte de tijd rijp om het te gaan zingen, omdat ik het niet meer uit mijn hoofd kreeg. Ik vind het prachtig.”

Bewonderaar Benny Neyman

De versie van FRANKLIVE, dat is de artiestennaam van Polak, is ook een ode aan het Nederlandse lied, waarvan Benny Neyman decennialang ambassadeur was. Zijn liedjes als ‘Ik weet niet hoe’, Je hoeft me niet te zeggen hoe ik leven moet’, Vrijgezel en ‘Waarom fluister ik je naam nog’ liggen opgeslagen in een schatkamer met liedjes die door Neyman zijn geschreven.

Miljoenen Nederlanders neuriën de hits van Neyman nog steeds mee als ze die voorbij horen komen op de radio. Ze behoren tot de monumenten van de Nederlandse kleinkunst, vertolkt door een zanger die met groot gevoel voor de inhoud van zijn liedjes Nederland beroerde. In 2008 overleed de toen 56-jarige zanger aan de gevolgen van kanker, nu bijna dertien jaar geleden.

Frank Polak: ,,Ik vergelijk zijn werk met dat van ROB DE NIJS en BEN CRAMER. Ze zijn alle drie anders, uniek. Het gemak waarmee Neyman zijn liedjes zong, ook tijdens zijn concerten, is fenomenaal.”

‘Fenomenaal’

FrankLive is bekend van zijn optredens en concerten in vooral Zuidwest Nederland, terwijl hij regelmatig nog achter het stuur zit van zijn truck. Hij toert dan door Frankrijk, waar hij de Franse chansons op zijn tocht over de snelwegen in de cabine meezingt. De schare fans van Frank LIVE! groeit snel, mede dankzij sociale media. Een lange weg die ook Tino Martin bewandelde op weg naar zijn huidige successen.

De zanger uit Bruinisse zet zalen op zijn kop. Hij vindt het ook fijn om ballads te zingen tijdens zijn concerten, zoals ‘Jij hoort bij mij’ wat hijzelf schreef, maar ook een paar liedjes van Toon Hermans staan op zijn repertoire. 

Tenerife

Frank Polak reisde af naar het Spaanse eiland Tenerife om daar op een hoge rots het liedje ‘Wat ben ik zonder jou’ op video op te nemen. ,,Het geeft voor mij heel goed weer het gevoel van eenzaamheid waarmee ‘Wat ben ik zonder jou’ is doordrenkt. De leegte, de zee, je overgeven aan het verdriet, het komt daar wat mij betreft allemaal samen. Ik ken het plekje goed en daar wilde ik deze ode aan Benny Neyman in beeld brengen”, zegt Frank. 

Meer DenD