Zo leer je jouw kat spelagressie af

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Door ANNEKE VAN DEN BURG, Tinley-gedragstherapeut voor katten

Veel katten zijn dol op spelen. Bij voorkeur een spel waarbij een prooivangst nagebootst wordt. Daarmee wordt voorzien in de behoefte van het natuurlijke soorteigen gedrag om prooien te vangen.  Het komt regelmatig voor dat katten die dit gedrag niet voldoende kunnen uitoefenen, het spel uitbreiden naar “prooien” die daar niet voor bedoeld zijn. Zo worden andere katten of honden in huis belaagd en besprongen waarbij soms ook wordt gebeten en gekrabd. Ook eigenaren of hun kinderen moeten het nog wel eens ontgelden. En dan rijst de vraag: waarom is mijn kat zo agressief?

Er kan sprake zijn van spelagressie of misplaatst prooivangstgedrag. Kenmerkend zijn het aanvallen van kinderen, dieren of mensen in de typische prooivangsthouding (laag bij de grond, schudden met het achterlijf, achternajagen en bespringen, omklemmen, bijten en trappen met de achterpoten). Als de aanvallen heftig zijn, leidt dit tot verwondingen en soms ook angst voor de kat. Met name andere huiskatten en kinderen kunnen bang worden.  Onderliggend motief voor te heftig spel is vaak gelegen in verveling. Het dier kan zijn energie niet voldoende kwijt en is niet of nauwelijks in staat het natuurlijke prooivangstgedrag te tonen. Dit leidt er dan toe dat dit gedrag gericht wordt op andere “prooien” in huis die beschikbaar zijn. Vaak zien we ook dat dit heftige spelen voorkomt bij katten die niet buiten komen en/of niet voldoende gesocialiseerd zijn. Dit laatste is het geval als kittens te vroeg uit het nest zijn gehaald. Deze katten hebben dan niet of onvoldoende geleerd geremd te spelen.

Tips om spelagressie te voorkomen:    

Haal een kitten niet te vroeg uit het nest

Het is belangrijk dat een kitten geremd leert te spelen. En dat leert een kitten vooral door met soortgenoten te spelen. Bij kittens die op te jonge leeftijd uit het nest worden gehaald, is het risico op spelagressie groter. Laat een kitten daarom minimaal 9 weken in het nest bij moeder en nestgenoten, en/of overweeg 2 kittens tegelijk te nemen als je geen sociale kat in huis hebt. De optimale leeftijd is ook afhankelijk van de omstandigheden waaronder het kitten opgroeit.

 

Speel niet met handen en voeten

Wanneer een kitten wordt geleerd om met handen en voeten te spelen, hoe leuk dat ook is, zal het dier dat ook blijven doen wanneer hij groter en sterker is. En dan wordt het pijnlijk en moet het gedrag weer afgeleerd worden. Voorkom dat door de kat van jongs af aan met voorwerpen te laten spelen.

Ga verveling tegen

Verveling is een belangrijke oorzaak van spelagressie. Zorg daarom dat de kat voldoende te doen heeft. Het meest ideale is de kat naar buiten te laten. Daar kan het dier zijn prooivangstgedrag uiten. Mocht de kat niet naar buiten kunnen, zorg dan voor voldoende klim- en klautermogelijkheden in huis en speel minimaal tweemaal per dag een kwartier met het dier.

Tags

AGRESSIEFKATTENSPELENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck