Zo’n 140.000 euro schade door spanningspiek in Oude Pekela

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

OUDE PEKELA (ANP) – Mensen in Oude Pekela hebben eind januari ongeveer 140.000 euro schade geleden na een spanningspiek, meldt netbeheerder Enexis. Inmiddels hebben 110 gedupeerde huishoudens zich gemeld. De meest acute gevallen zijn volgens Enexis meteen opgelost. Het gaat volgens de netbeheerder om een kleine groep en die bestaat vooral uit mensen die niet verzekerd waren, meldt een woordvoerster.

Het vergoeden van de schade loopt in eerste instantie via de verzekeraars van de gedupeerden, meldt Enexis. Verzekeraars zijn nu bezig met het afhandelen van de schademeldingen. Enexis en de gemeente Pekela blijven de afwikkeling volgens de woordvoerster volgen. “Als het nodig is, helpen we mensen verder.”

Een kleine 250 huishoudens in het Groningse dorp Oude Pekela zaten tijdens de stroompiek eind vorige maand ’s nachts zonder stroom. Bij de piek ontstond voor korte tijd een spanning van zo’n 400 volt en dat is veel hoger dan de normale netspanning, die tussen de 220 en 240 volt ligt. Daardoor brandden huishoudelijke apparaten door, zoals verwarmingsinstallaties. Koperdiefstal in een transformatorhuis in Oude Pekela veroorzaakte de ongebruikelijk hoge spanning.

Aangifte

Enexis heeft aangifte gedaan van de koperdiefstal en maatregelen genomen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Wat voor maatregelen dit zijn, wil de woordvoerster niet zeggen. Er is nog niemand opgepakt voor de diefstal.

Enexis meldde aanvankelijk de schade door de stroomstoring niet te vergoeden, omdat die niet door de netbeheerder zelf was veroorzaakt maar door een koperdief. De netbeheerder verwees gedupeerden door naar hun inboedelverzekering. Maar toen duidelijk werd dat bijna negentig huishoudens niet of niet goed geholpen konden worden door hun verzekeraar, besloten Enexis en de gemeente Pekela te kijken hoe ze mensen met schade financieel kunnen helpen.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck