Zorgeloze Zomertijd: deze tuinplanten redden zichzelf prima!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Augustus is geen maand om veel aan de tuin te doen. Veel mensen zijn lekker op vakantie, het is vaak erg warm en wie thuis is, zal weinig zin hebben om intensief te tuinieren. Vandaar dat deze maand planten centraal staan die prettig zelfredzaam zijn bij hoge temperaturen: Agave, Eucalyptus, Aeonium en jadeboom (Crassula).

Agave, Aeonium en jadeboom zijn vetplanten die vocht opslaan in hun blaadjes, Eucalyptus kan aardig tegen warmte en droogte door zijn oliehoudende eigenschappen. Samen vormen ze een mooi groengrijs palet met de sfeer van een zondoorstoofde zomer die beter past bij ‘van de tuin genieten’ dan ‘in de tuin werken.’

Herkomst

Deze planten geven je dat heerlijke zomerse vakantiegevoel. Dat is ook logisch, want ze komen uit warme streken, ver van ons kleine kikkerlandje vandaan: Agave of Aloë groeit in Midden- en Noord-Amerika, Eucalyptus komt uit Australië, jadeboom uit Zuid-Afrika en Aeonium is inheems op de Canarische Eilanden.

Assortiment

Het aanbod in planten voor een Zorgeloze Zomertijd is groot, van elk geslacht komen veel verschillende soorten en cultivars voor die als tuinplant te gebruiken zijn. De ‘Honderdjarige Aloë’, ofwel Agave americana is er in verschillende varianten, van reusachtig groot, tot veel kleinere soorten. De heerlijk geurende Eucalyptus (gomboom) komt in diverse soorten voor die verschillen in winterhardheid en groeisnelheid. Aeoniums zijn leuke vetplanten, de variant Aeonium arboreum atropurpureum Schwarzkopf met zijn mooie donker purperrode rozetten, is het meest bekend. Tot slot de Jadeplant. Deze komt voor komt voor in veel verschillende soorten. De kleine vetachtige bladeren zijn kenmerkend. Vaak verkopen tuincentra de Crassula ovata, Crassula ‘Horntree’, Crassula ‘Sunset’ en Crassula ‘Golum’.

Hier let u op bij de inkoop van planten voor een Zorgeloze Zomertijd

• Potmaat, hoogte en grootte van de rozet moeten in verhouding zijn

• De blaadjes moeten voldoende dikte te hebben, stevig zijn en mogen niet slap aanvoelen.

• De planten dienen vrij te zijn van ziekten en plagen. Soms kan er blad- dop- of wolluis op de plant zitten, tussen de bladrozetten of op de bladeren. Dit is moeilijk te bestrijden, dus let goed op bij aankoop.

Verzorgingstips

• Planten voor een Zorgeloze Zomertijd kunnen allemaal volle zon hebben.

• De aarde moet vocht goed kunnen afvoeren, gebruik bij potten geen schotels.

• Zuinig bewateren, de kluit mag steeds indrogen tussen gietbeurten.

• Agave, Aeonium en jadeplant overwinteren liever binnen, Eucalyptus kan enige graden vorst verdragen.

Tags

NATUURZOMERTIJD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck