Zuid-Afrikanen woest om bezoek koningspaar aan slavernijmuseum

Bezoek slavernijmuseum valt helemaal fout in Zuid-Afrika
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De gemoederen liepen vanochtend hoog op tijdens een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Slave Lodge in Kaapstad. Boze demonstranten verzamelden zich voor het gebouw en het koningspaar vluchtte onder begeleiding van beveiligers de auto in.

Boze demonstranten, die behoren tot het Khoisan-volk, verzamelden zich bij het slavernijmuseum. Omringd door beveiligers proberen Willem-Alexander en Máxima door de woedende menigte de auto te bereiken.

Boze demonstranten

Beelden van de woedende menigte worden verspreid op X. ,,Hectische exit van koningspaar bij de Slave Lodge in Kaapstad. Nazaten van tot slaaf gemaakten willen erkenning voor het Nederlandse koloniale verleden en slavernijverleden”, luidt het.

De Nederlandse en Zuid-Afrikaanse beveiligers moesten de demonstranten aan de kant duwen. Uiteindelijk kwam het paar ongehavend aan bij de auto om vervolgens te vertrekken naar het volgende onderdeel van het staatsbezoek.

Onderdrukking

Het Khoisan-volk is zich bewust van de excuses die Willem-Alexander eerder maakte voor de rol van Nederland in het slavernijverleden, maar sommigen plaatsen daarbij een kritische kanttekening. Zo vindt een van de demonstrerende Khoisan dat het onverteerbaar is dat Nederland alleen oog heeft voor de tot slaaf gemaakten die naar zuidelijk Afrika vervoerd werden, en niet voor de onderdrukking van de inheemse bevolking.

Tekst gaat verder onder de beelden.

Staatsbezoek

Willem-Alexander en Máxima kwamen woensdagochtend in Pretoria aan om te beginnen aan het staatsbezoek. Op de eerste dag van het staatsbezoek zat het programma direct overvol. In de buurt van Pretoria bezocht het paar Blespokspruit Wetland Reserve, waar het draait om de waterkwaliteit in Zuid-Afrika. Daarna reed het gezelschap naar Johannesburg, voor een rondgang door het Apartheid Museum. In de middag hebben ze leden van de economische missie en kennismissie die in het kielzog van de Oranjes door Zuid-Afrika reizen ontmoet en luisterden ze naar verhalen over de hoge jeugdwerkloosheid in het land.

Gisteren, op de tweede dag van het staatsbezoek, ontmoette het koningspaar de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en is er een staatslunch. In de avond vlogen ze naar Kaapstad.

Tags

MAXIMASTAATSBEZOEKWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck