Zus dwong Fergie borsten te laten checken: ‘Ze heeft mijn leven gered’

Zus redde leven Fergie
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Sarah Ferguson, de ex-vrouw van de omstreden Britse prins Andrew, herstelt van een succesvolle operatie aan haar borsten waar kanker was ontdekt tijdens een preventieve controle. Dat de diagnose in een vroeg stadium kon worden ontdekt heeft ze aan niemand minder dan haar eigen zus te danken.

Fergie heeft in haar podcast Tea Talks with the Duchess and Sarah onthuld dat ze een borstamputatie heeft ondergaan nadat bij haar borstkanker werd vastgesteld. Ze is blij dat ze naar haar zus heeft geluisterd en wil nu anderen aansporen zich ook te laten checken. De aflevering van haar podcast werd een dag voor haar operatie opgenomen. ,,Morgen heb ik een borstamputatie en het is heel belangrijk dat ik erover praat. Ik wil dat iedereen die naar deze podcast luistert, zich laat controleren en screenen”, vertelt ze in de podcast.

Borstamputatie

Sarah wilde het routineonderzoek die bewuste dag uitstellen. De controle vond plaats op een ‘warme dag’ en ze had geen zin om van Windsor naar Londen te reizen. ,,Het was gemakkelijk om het uit te stellen”, legt ze uit. Haar zus Jane, die in Australië woont, dwong haar om te gaan. ,,Ze zei: ‘Nee, ik wil dat je gaat.’ En ze had gelijk. Dankjewel Jane.”

Door Jane werd de diagnose in een vroeg stadium ontdekt, iets waar Ferguson ontzettend dankbaar voor is. ,,Ik beschouw dit als een echt geschenk om mijn leven te veranderen en om mezelf te koesteren.”

Prins Andrew

De ingreep vond plaats in het King Edward VII ziekenhuis in Londen. Na haar scheiding van Andrew in 1996 heeft Ferguson zich ontwikkeld als succesvol schrijfster, podcastmaker en zakenvrouw. Ondanks de scheiding gaan Sarah en Andrew nog vaak met elkaar om. Soms wordt er zelfs gefluisterd dat ze mogelijk zelfs weer hertrouwen. ,,We zijn het meest gelukkige, gescheiden stel”, grapte Ferguson over haar relatie met haar ex.

Herstel

Sarah gebruikt haar positie als influencer om vrouwen vooral te bewegen om ook preventieve controles op borstkanker bij zichzelf te laten uitvoeren. In Groot-Brittannië zijn er elk jaar al 55.000 vrouwen die een diagnose borstkanker krijgen.

Van haar doktoren heeft Ferguson te horen gekregen dat de vooruitzichten na de operatie goed zijn. De komende tijd zal ze moeten werken aan herstel.

Tags

PRINS ANDREWSARAH FERGUSON

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck