Zware tijden voor Anita Doth

3392

Soms herhaalt de geschiedenis zich, al is het vaak nét even anders. Daar is Anita Doth ook mee geconfronteerd. De Nederlandse zangeres beleefde het afgelopen jaar opnieuw twee ingrijpende gebeurtenissen uit haar leven. Maar ze doorstond haar beproeving glansrijk. „Ik ben er sterker door geworden”, zegt ze. „Meer dan ooit tevoren leef ik vanuit mijn bron, mijn diepste kracht. Ik ben en voel me, letterlijk en figuurlijk, bevrijd.”

Vanessa

In de studio’s van de Herman Brood Academie in Utrecht treffen we op een zomerse dag Anita Doth. De 45-jarige zangeres, die tijdens haar ‘2 Unlimited’-periode met Ray Slijngaard wereldwijd meer dan twintig miljoen platen verkocht, geeft er les. „Dat doe ik al vier jaar lang elke maandag op de hip hop-afdeling”, vertelt de vrolijke Amsterdamse tussen de lessen door. „De school heeft al heel wat bekende oud-studenten zoals Martin Garrix, rapper Jebroer en Lil’ Kleine. En ook sommige docenten zijn bekende zangers en zangeressen. Ik heb bijvoorbeeld net een workshop gegeven met Wudstick erbij. De expertise is hier enorm. Het is fijn om de knowhow die ik met 2 Unlimited heb opgedaan, door te kunnen geven. Om vanuit je bron en je ziel te werken.”

Geen licentie

Terwijl ze in haar salade prikt, vervolgt Anita: „Hoe het met mij gaat? Eerlijk gezegd, ben ik een tijdje uit de roulatie geweest. Door zakelijke en persoonlijke omstandigheden. Het was een turbulent jaar 2016. Ik ben uit 2 Unlimited gestapt en tegelijkertijd getrapt. Net zoals in de jaren negentig stelde de Belgische eigenaar van de naam 2 Unlimited onredelijke eisen. Deze laatste keer wilde hij dat ik al mijn solo-activiteiten zou cancellen, terwijl ik bijvoorbeeld al vijftien jaar bij de Divas of Dance zit… Als ik zijn eis niet zou inwilligen, kreeg ik geen licentie voor het gebruik van de naam 2 Unlimited, terwijl ik het mede groot heb gemaakt.”
Ook tussen Ray en Anita was de sfeer niet al te best. „Maar zo lang we elkaar buiten de optredens om niet opzochten, was er verder weinig aan de hand. Want het is wel duidelijk dat we niet het beste in elkaar naar boven halen. Hoewel ik een grote bron aan inkomsten mis, heb ik er geen spijt van. Ik voel me bevrijd.”

Opname Nederland Muziekland, 2 Unlimited, Ray Slijngaard en Anita Doth

Toch zat er nog meer venijn in de staart van haar rigoureuze besluit. „Ik kreeg opeens vanuit België te horen dat ik de oude banden van 2 Unlimited niet mocht gebruiken. Dat vond ik zuur, want ik heb zo lang bij die formatie gezeten. Het voelde echt als het afnemen van mijn legacy, zó gemeen! We zijn tot op de dag van vandaag zelfs met Get Ready for This dé pauzetune van de NBA (de hoogste basketbalcompetitie van Amerika, VB). Maar goed, ik moest dus alle nummers opnieuw in laten spelen. Dat heb ik gedaan en binnen de kortste keren had ik mijn eerste solo-optreden.”

Tumor

Behalve haar carrière is haar gezondheid een belangrijk punt van aandacht voor Anita. „Dat ik er na mijn vertrek uit 2 Unlimited even tussenuit ben geweest, had ook met een operatie die ik in december onderging te maken. Opnieuw was er een tumor gevonden in mijn borst, al was die een stuk kleiner dan die in 2008, die was iets van zeven of acht centimeter groot.

Anita Doth Foto Johannes Dalhuijsen

Deze was amper een centimeter. Natuurlijk schrik je. Maar we waren er vroeg bij. Ik heb er bewust voor gekozen me alleen te laten opereren en geen preventieve chemo te doen. Ik heb altijd gezegd: chemo en bestraling doe ik nooit meer, omdat het veel schade doet aan je lichaam waar je de rest van je leven last van kunt houden. Ik voelde aan mijn ziel dat het deze keer teveel voor mijn lichaam en geest zou zijn. Ik heb vol vertrouwen een keuze gemaakt die in andermans ogen een enorme gok leek.

“Ik vertrouw op de toekomst”

Inmiddels heeft Anita een MRI-scan ­gehad en die zag er goed uit. „Dus het lijkt vooralsnog de juiste keuze om geen chemo te doen. Het belangrijkste voor mij is nu: mezelf op de rails houden, rust bewaren en al mijn goals op een rijtje zetten. Maar bovenal: gezond blijven. Eigenlijk is al het andere dan bijzaak.”

Burn-out

Anita: „Ik heb nu veel meer ruimte voor nieuwe dingen. Normaal gesproken was ik elk weekeinde weg, nu ben ik er veel vaker voor mijn kinderen Destyno en Ameerah. Toen het allemaal niet lekker meer liep met 2 Unlimited had dat ook zijn weerslag thuis. Terugkijkend denk ik dat ik vorig jaar ook tegen een burn-out aan zat. Maar nu zijn al die spanningen gelukkig weg. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt met mijn carrière. Van 2001 tot 2008 mocht ik ook niet onder de naam 2 Unlimited optreden en ook dat heb ik overleefd. Alleen gold dat toen voor zowel Ray als mij. Maar nu ben ik alleen weg en daarmee ben ik eigenlijk een keiharde concurrent van mijn ex-partner. En reken maar dat ik het hem moeilijk ga maken!”

Iris Honold / Rex Features Ltd.
”2 UNLIMITED’ – 1994

De agenda voor Anita’s solo-optredens vult zich steeds meer. Daarnaast is ze nog altijd bezig met de Diva’s of Dance. „Hierin zitten ook Desray van 2 Brothers on the 4th Floor, Linda Estelle van T-Spoon, presentatrice Nance (24/7) en sinds kort ook Ingrid Simons, de stem van veel hits en de beste achtergrondzangeres van Nederland en tevens de moeder van Eva Simons. We hebben de poule wat groter gemaakt, zodat er altijd drie van ons op het podium staan. Ook schrijf ik weer liedjes. Dat doe ik onder andere samen met de originele producer van 2 Unlimited, Phil Wilde. Wij konden het altijd al goed met elkaar vinden, maar door de hele verziekte situatie waren we in die constructie ongelukkig samen. Nu hebben we beiden alle vrijheid om te doen wat we willen. Hij is de enige die me zo kan laten klinken. Voor het eerst sinds tijden heb ik echt weer zin om materiaal te maken.”