Zwarte Golden Globes: Oprah maakt diepe indruk

Geen kleurrijke jurken dit jaar op de jubileumuitreiking van de Golden Globes. Vrouwen, maar ook veel mannen, waren uitsluitend gehuld in het zwart. Dat deden ze uit solidariteit met de slachtoffers van seksueel misbruik in de filmwereld.

Ongelijkheid

Na de onthullingen ontremd Weinstein en Kevin Spacey en de populariteit van de hastack #MeToo is er steeds meer aandacht voor seksueel misbruik en ongelijkheid binnen de entertainmentindustrie. Niet alleen worden vrouwen geseksualiseerd en misbruikt, ook zijn er maar weinig vrouwen die een belangrijke positie bekleden in de filmwereld. Zo zit er maar één vrouw in het bestuur van 21st Century Fox en is 80 procent van de  bestuurders van de belangrijkste mediabedrijven in de VS man.

Speech

Presentatrice Oprah Winrey kreeg een oeuvreprijs uitgereikt. Haar speech kreeg een staande ovatie, en op sociale media tweette mensen “Oprah voor president in 2020”. Velen waren ontroerd door haar woorden:

“Veel te lang zijn vrouwen niet gehoord of geloofd wanneer ze hun waarheid afzetten tegenover de macht van mannen, maar hun tijd is voorbij. Hun tijd is voorbij, hun tijd is voorbij. Ik wil dat alle meisjes die dit bekijken weten dat er een nieuwe dag zit aan te komen. En wanneer die dag aanbreekt, zal dat zijn dankzij al de fantastische vrouwen en enkele redelijk fenomenale mannen in deze ruimte die er alles aan doen zodat zij de leiders zullen worden die ons naar een tijd brengen waar niemand ooit nog “me too” zal moeten zeggen.” 

Andere acteurs en actrices die in de prijzen vielen zijn onder andere Nicole Kidman, voor haar rol in de serie Big LIttle Lies, James Franco heeft de prijs voor ‘Beste acteur in een musical of komedie’ gekregen voor zijn rol in The Disaster Artist en Ewan McGregor heeft een prijs gekregen voor zijn bijdrage in de serie Fargo.