Zweeds koningspaar aanwezig bij opening parlementaire jaar

Door: DitjesDatjes
08-09-2020

De Zweedse Koning Carl Gustaf en koningin Silvia hebben dinsdag in een vanwege de coronamaatregelen vrijwel lege Grote Kerk van Stockholm de gebedsdienst bijgewoond die traditioneel vooraf gaat aan de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Voor de plechtigheid in Storkirkan waren dit jaar slechts vijftig mensen uitgenodigd.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het koningspaar werd ook niet zoals gebruikelijk vergezeld door het kroonprinselijk paar en door prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia. Die zullen later op de dag ook niet naar de Riksdag, het tegenover het Koninklijk Paleis gelegen parlement, komen waar koning Carl Gustaf de openingstoespraak houdt, waarna premier Stefan Löfven de beleidsvoornemens van zijn regering uitspreekt.

Al sinds 1975 vindt de opening van de Riksdag begin september plaats. Om het besmettingsrisico te verkleinen, zijn er slechts 190 van de 349 leden van de Riksdag en de helft van de ministers van de regering aanwezig.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia zijn vorige week na maanden van zelfisolatie in Stenhammar Slott weer teruggekeerd in Stockholm met het voornemen om binnen de coronamaatregelen hun werkzaamheden weer op te pakken. Zo is dit weekeinde aangekondigd dat de koninklijke familie de komende tijd alle 21 provincies zal bezoeken, netjes verdeeld over koningspaar, kroonprinses Victoria en haar man Daniel, en prins Carl Philip met prinses Sofia.

“Door de coronapandemie zal de opening van de Riksdag dit jaar niet zoals gewoonlijk kunnen plaatsvinden. Zo zal een beperkt aantal mensen aanwezig zijn in de Tweede Kamer en worden vrijwel alle activiteiten voor de opening van de Riksdag niet uitgevoerd”, schrijft het kabinet op zijn website.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD