Zwitserse politie pakt fotograaf op bij aankomst Thaise koning

Door: DitjesDatjes
09-04-2020

De kantonale politie van Zürich krijgt in Zwitserland en Duitsland felle kritiek vanwege de aanhouding dinsdagavond van een voor Bild werkende fotograaf op het vliegveld Kloten. In Zwitserse media wordt ook donderdag nog om uitleg en verantwoording gevraagd.

Tekst gaat verder onder advertentie

De arrestatie zou zijn gedaan op verzoek van de beveiligers van de Thaise koning Vajiralongkorn. Die was op dat moment net met zijn vliegtuig van Thai Airways aangekomen uit Bangkok, waar de koning met koningin Suthida maandag even was geweest om deel te nemen aan plechtigheden ter gelegenheid van Chakri-dag.

De politie arresteerde de fotograaf die speciaal door Bild Zeitung was ingeschakeld om de aankomst van het Thaise koningspaar vast te leggen. De fotograaf, in Zwitserse media slechts aangeduid als Claudio M., wist zijn aanhouding deels op video vast te leggen. Hij bevond zich op het openbare gedeelte van het vliegveld, en de politie heeft nog geen duidelijke uitleg kunnen geven over de reden van de aanhouding.

Volgens Zwitserse media is de persvrijheid in het geding, waarbij het extra kwalijk is dat in opdracht is gehandeld van de Thaise koning die in eigen land kritische opmerkingen laat bestraffen met vijftien jaar celstraf.

Koning Vajiralongkorn had er wel belang bij dat zijn reis voor de Thai verborgen bleef, zeker nadat Bild en andere media eerder hadden onthuld dat hij met meer dan een dozijn minnaressen verbleef in een luxehotel in Garmisch-Partenkirchen. De tussenstop in Zürich was nodig om echtgenote Suthida, die in Engelberg verblijft, af te leveren.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD