7 vragen aan: Jelle de Jong

Door: Vanessa Bontje
22-10-2017

Jelle de Jong (30) – de knappe dokterszoon uit Dokter Deen – gaat samen met onder anderen Huub Stapel, Jörgen Raymann en Frederik Brom (de echtgenoot van Nienke Römerde planken op. Hij wordt een snelle makelaar in het nieuwe stuk Vastgoed B.V. dat op 9 oktober in DeLaMar Theater in Amsterdam in première gaat. ,,En daarna ligt er alweer iets anders in het verschiet”, vertelt Jelle, die afgelopen zomer met de 8 jaar oudere Russiche circusartieste Yulia voorbij zag gaan.

  1. Wat is Vastgoed B.V.?

,,Het is een toneelstuk over een makelaarskantoor. Het origineel heet Glengarry Glen Ross en ging in première in 1982. Sindsdien won het álle denkbare theaterprijzen, werd het verfilmd met Al Pacino en Alec Baldwin en werd het ook al eens in Nederland vertoond. Met veel succes. En nu mogen wij met een te gekke cast: ik speel al m’n scènes met Huub Stapel.” 

  1. Een doorgewinterde acteur, Huub Stapel!

,,Ik kende hem niet, maar met hem samenwerken is heel speciaal. Huub is een icoon van wie ik veel leer. Voor mij echt een stap. En de rol is naarder, gemener en uitdagender dan ik ooit speelde. Heel tof!”

3. Het laatste seizoen Dr. Deen is gedraaid. Hoe kijk je erop terug?  

,,Die vier seizoenen waren echt een feest om te doen. De acteurs, de locatie Vlieland en het megapubliek dat de serie heeft omarmd, voelden als een warm bad. Dat het zo’n succes zou worden en dat ik zo lang Robbert van Buren zou gaan spelen wist ik van tevoren niet. Ik ben erg dankbaar voor deze rol. Het heeft me veel gebracht.”

4. De serie betekende jouw doorbraak. Hoe bevalt je BN’er-status? 

,,Als mensen iets zeggen, is het bijna positief dus dat is prettig. Het is toch fantastisch dat mensen zo genieten van de serie. En ik merk nu dat liefhebbers van Dokter Deen ook in het theater naar mij komen kijken. Net als nu met Vastgoed B.V. Dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid. Zo veel mogelijk mensen naar het toneel. Want daar moet weer meer aandacht voor komen. Is toch uiteindelijk mijn grote passie!”

5. Heb je aan Dokter Deen vriendschappen overgehouden?  

,,Jazeker, vriendschappen voor het leven zelfs. Met m’n tv-zusjes Markoesa Hamer en Lisa Smit, maar ook met de oudjes Monique van der Ven, Pleuni Touw en Bram van der Vlugt. We hebben contact buiten de opnames om, gaan een hapje eten, en zien elkaars voorstellingen. Toch bijzonder, want dat gebeurt niet altijd bij producties.”

6. Hoe ziet jouw agenda er de komende tijd uit?  

,,Voorlopig ben ik vijf maanden op tournee met Vastgoed B.V., daarna sta ik in het grote, nieuwe muziektheaterspektakel De Stormruiter waarin ik de hoofdrol ga spelen. Daarvoor leerde ik paardrijden van een stuntman in Marseille. Heel vet project met ook 100 Friese merries in een grote arena in Leeuwarden in 2018. Dus je begrijpt dat ik happy ben.”  

  1. Afgelopen zomer ging jouw relatie met de Russichecircusartieste Yulia voorbij. Hoe staat het nu met de liefde?  

,,Nu ik single ben heb ik door m’n drukke werkzaamheden momenteel niet veel tijd om weer te daten. Dus dat komt allemaal wel weer na de première. Ik heb in ieder geval geen haast.” 

 

 

Meer DenD