Help, mijn kat is bang! 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Ditjes en Datjes

Angst is niet bij iedereen hetzelfde. Dat geldt voor ons mensen en zeker ook voor katten. Waar de ene kat zijn kopje nog niet optilt bij het horen van vuurwerk, duikt de ander al onder de bank bij het horen van onbekende stemmen. Waar komt deze angst vandaan en misschien wel net zo belangrijk: hoe kunt u uw kat helpen bij deze angst? 

Door Tamara Visser,Tinley-gedragstherapeut voor dieren

Een van de belangrijkste oorzaken voor angst bij katten ligt in hun socialisatie. Als kittens jong zijn, doorlopen zij zoals we dat noemen twee socialisatiefases, die lopen van 3-8 weken en van 8-16 weken.  

In deze periodes staan zij open voor nieuwe ervaringen en is het belangrijk dat zij op een positieve manier in aanraking komen met verschillende mensen, dieren, geluiden en situaties. Zo leren kittens dat ze hier geen angst voor hoeven te hebben. Naast socialisatie kunnen er ook andere oorzaken voor angst zijn. Zo wordt angst doorgegeven in de genen en kan er dus een aanleg voor zijn. Ook kan een kat een traumatische ervaring hebben opgedaan waardoor hij angstig is geworden, denk bijvoorbeeld aan mishandeling. 

Is een bange kat dan nog wel te helpen? Gelukkig wel! Met veel begrip, tijd en geduld kunt u als eigenaar uw kat helpen minder angstig te worden. Een minder angstige kat is een gelukkigere kat en u als eigenaar zult ervaren dat de band die u met een angstige kat opbouwt des te hechter is! 

Tip 1: Ken uw kat. 
Uw (angstige) kat goed leren kennen is de eerste stap. Kijk naar de lichaamstaal van de kat en krijg daarmee inzicht in hoe uw kat zich voelt. Een angstige kat herkent u aan een ineengedoken houding, grote pupillen, blazen en platte oren. Ziet u dit, benader de kat dan niet en laat de kat met rust. Door op deze momenten wel toenadering te zoeken, vergroot u de angst alleen maar meer en loopt u het risico dat de kat (angst)agressie zal inzetten om u op afstand te houden.   

Tip 2: Hulp vanuit de omgeving. 

Zorg ervoor dat de kat zich altijd kan terugtrekken van datgene wat bij hem de angst oproept. Dat kan door de kat toegang tot meerdere ruimtes in huis te geven, hem verstopplekjes te geven in de vorm van bijvoorbeeld mandjes, holletjes en door het creëren van hogere plekjes in huis. Een kat die hoog zit heeft overzicht over zijn omgeving en dit geeft een gevoel van veiligheid.  

Tip 3: Initiatief ligt bij de kat. 

Goedbedoeld wilt u uw angstige kat toch proberen te benaderen en te aaien. Vaak heeft dit helaas een averechts effect. Laat het initiatief tot contact bij de kat liggen en forceer niets. Komt uw kat bij u zitten, geef hem dan iets lekkers i.p.v. hem direct te gaan aaien. Vaak is dat voor een bange kat namelijk net een stapje te ver. Wanneer u de kat de ruimte geeft om u te benaderen, dan zult u zien dat dit sneller zal gebeuren dan u denkt. 

Tags

ANGSTKATTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck