ADE wil bezoekers én de sector dit jaar weer in beweging krijgen

Door: Ditjes en Datjes
13-10-2021

Slechts een maand hadden ze om het programma van het Amsterdam Dance Event (ADE) op te tuigen. Directeuren Jan-Willem van de Ven en Meindert Kennis moesten vol aan de bak, maar zijn trots op het resultaat. “De sector was heel strijdbaar om er het beste uit te halen”, zegt Kennis in gesprek met het ANP.

“Tijdens de voorbereidingen merkten we dat de artiesten echt stonden te popelen om weer aan de slag te gaan. Er is bij velen echt gewacht tot wij, of Rutte, besloten of ADE door kon gaan”, doelt Van de Ven op de internationale line-up met artiesten als Alan Walker, Nina Kraviz, Don Diablo, Charlotte de Witte en Armin van Buuren. De komende vijf dagen vinden in totaal 350 evenementen plaats op 140 locaties in de stad. “We willen dat er weer zoveel mogelijk mensen bij elkaar komen en de industrie weer aanzetten.”

De afgelopen tijd moesten de heren geregeld terug naar de tekentafel als er nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd. “We zijn van totale opening naar totale ‘cancelling’ gegaan. Alle mogelijke scenario’s zijn voorbijgekomen. En we hebben een paar van onze ‘darlings’ moeten ‘killen’ omdat op het moment dat we een beslissing moesten maken er nog veel reisrestricties waren”, zegt Kennis over bijvoorbeeld de conferentie, die dit jaar niet doorgaat. In plaats daarvan is er op donderdag wel het online-evenement ADE in Conversation. Ook het Amsterdam Music Festival (AMF), dat normaal gesproken in de Johan Cruijff ArenA wordt gehouden, is uitgesteld naar volgend jaar.

Dansende menigte

Bezoekers moeten deze editie een coronatoegangsbewijs laten zien en alle evenementen zijn bovendien tussen 06.00 en 00.00 uur, omdat clubs na middernacht dicht moeten. Een uitzonderlijke situatie voor ADE, dat gewoonlijk voor een groot deel in de nacht plaatsvindt. Kennis: “Het is de situatie waar we nu in leven. Natuurlijk geeft dat een andere sfeer maar het gaat erom dat mensen zich weer verbonden voelen door muziek. Dat kan ook overdag.”

Dat de zalen maar voor 75 procent gevuld zullen zijn, zal volgens de directeuren niet een groot verschil maken. Na de online-editie vorig jaar worden nu weer zalen met een dansende menigte verwacht. “Ik denk niet dat mensen aan de kant gaan staan”, zegt Van der Ven lachend. “Het wordt weer bijna als vanouds, zo voelt het.”

Jaarlijks komen honderdduizenden mensen vanuit de hele wereld op het evenement in Amsterdam af. Afgelopen jaar vond ADE volledig digitaal plaats. Die online-editie, met livestreams van optredens en een digitale conferentie, trok volgens de organisatie in de vijf dagen miljoenen mensen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD