Alexander Pechtold is de eerste nee-zegger bij D66

Pechtold
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Als huidige baas van de rijbewijzen heeft Alexander Pechtold een ministerspost in het kabinet-Rutte geweigerd. De voormalig D66-leider onthulde dat in de talkshow van Johnny de Mol HLF8.

Pechtold, directeur van het CBR, wekte de suggestie dat hij door de huidige D66-voorvrouw Sigrid Kaag zou zijn gevraagd in het kabinet-Rutte 4. ,,Eerlijk antwoord, dat ga ik niet doen”, aldus Pechtold, die eerder een blauwe maandag minister is geweest. Van 31 maart 2005 tot 3 juli 2006 was Pechtold minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Kandidaten

De politieke partijen die een coalitie gaan vormen zijn al enige tijd op zoek naar geschikte kandidaten. Ook voor Kaag is het noodzaak om een aantal politiek gewiekste partijgenoten te vinden voor een kabinetsrol. Het is nog steeds niet zeker of bijvoorbeeld Wouter Koolmees toch nog wil doorgaan. Dan zou de huidige informateur minister van Financiën kunnen worden. Nu wordt de staatssecretaris op dat departement Hans Vrijbrief als kandidaat genoemd.

Cadeautjes

Bij de VVD lijkt Jeanine Hennis-Plasschaert, nu nog gezant in Irak, goede papieren te hebben voor een nieuwe kabinetsronde. Eerder was ze minister van Defensie en restte er voor haar niets anders dan voortijdig op te stappen na een kritisch rapport over de dood van Nederlandse militairen in Mali.

Verder wil Mark Rutte wederom veel getrouwen om zich heen, onder wie de onlangs gepromoveerde Kamerleden Dennis Wiersma en Dilan Yesilgöz-Zegerius. Of hij het grootste politieke talent van de VVD, Vincent Karremans (op dit moment beoogd lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam), nog weet te los te weken is onduidelijk. cadeautjes zijn er ook voor Ockje Tellegen en Aukje de Vries van de VVD. Thierry van Aartsen mag mogelijk de belangen van ondernemers gaan behartigen.

Hugo naar Onderwijs

Bij de ChristenUnie zijn het de huidige staatssecretaris Blokhuis en Carola Schouten (nu minister van Landbouw) die de meeste kans maken. André Rouvoet, de baas van de GGD, heeft momenteel wel iets anders aan zijn hoofd. Het CDA zal waarschijnlijk Hugo de Jonge naar Onderwijs verhuizen, maar wie zijn opvolger wordt op VWS is nog een groot raadsel. Sommige tippen prof. dr. Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ErasmusMC.

Tot dusver gingen Binnenhof-watchers ervan uit dat Kuipers lid is van de PvdA. Dat geldt ook voor een andere veelgenoemde deskundige: Marcel Levi. Uitgerekend die partij doet niet mee aan de nieuwe coalitie. Lid worden van een politieke partij om een kabinetspost te bemachtigen is een fluitje van een cent. Ook dat is eerder gebeurd.

Tags

ALEXANDER PECHTOLDCBRD66KABINET

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck