Alles pluis achter de schermen bij DNA Onbekend?

DNA Onbekend
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lies Jansen

Het nieuwe seizoen ‘DNA Onbekend’ is vanaf deze week te zien op NPO 1. Het programma van de AVROTROS heeft het doel ‘prangende’ familievragen op te lossen. Ook de ernstig zieke deelnemer Jackie (56) wilde weten wie haar biologische vader is. Nu is een vriendin van deelnemer Jackie naar weekblad Party gestapt, met opmerkelijke verhalen vanachter de schermen.

‘Wattenstaafje is voor de show’

De vriendin van Jackie doet een boekje open over een aantal ‘nepperijen’. Zo wordt volgens de vriendin het wattenstaafje, waarmee DNA wordt afgenomen uit de mond, direct weggegooid. De vriendin vertelt: ,,Dit is allemaal show. Nadat dit voor de opnames op beeld is gezet, gaat het wattenstaafje meteen de vuilnisbak in. Er is door middel van een vingerprik eerder namelijk al bloed afgenomen, iets dat in de ‘DNA Onbekend’-uitzendingen nooit te zien is.”

‘In scène gezet’

Ook de scène waarin Dionne Stax, de presentatrice van het programma, Jackie kwam ‘verrassen’ is volgens de vriendin in scène gezet. De scène moest drie keer opnieuw worden opgenomen. Voor Jackie een pittige opgave, gezien ze iedere keer ‘verrast’ moest reageren. Daarnaast is de scène in het Nationaal Archief, waarbij de papieren werden bekeken van de mogelijke vader, volgens de vriendin in scène gezet: ,,Jackie moest daar vreselijk om lachen. Dionne stond daar helemaal ingepakt in een soort maanmanpak. Ook dit was voor de show. Want volgens Jackie zijn de mappen bij honderden mensen door de handen gegaan, het had geen enkele zin om daar DNA-onderzoek op te doen.”

‘Sensatie-tv’

Toen de biologische vader eenmaal bekend was, wilden de programmamakers een gesprek met het neefje van de vader. Echter, kende Jackie dit neefje al en had ze eerder contact met hem opgenomen. Ook gaf ze aan te hebben gehoord dat het neefje haar papa nooit persoonlijk heeft gekend. Maar tijdens de uitzending lijkt het neefje een hoop slechte verhalen over de biologische vader te vertellen. Gesprekken waarvan Jackie niet wilde dat ze zouden worden uitgezonden. De vriendin vertelt: ,,Ze wilden sensatie-tv maken, iets waar Jackie niet aan wenst mee te werken.”

Samenwerking stopgezet

Voordat de aflevering werd afgerond werd de samenwerking tussen Jackie en DNA Onbekend stopgezet. AVROTROS geeft aan dat dit is besloten, omdat Jackie tijdens het productieproces steeds nieuwe en verdergaande eisen stelde: ,,Eisen waar de redactie niet meer aan kon voldoen, omdat deze de privacy van derden in gevaar brachten. Jackie kan de uitslag van de DNA-test alsnog opvragen, dat hebben wij haar nooit verboden. Omdat de samenwerking tussen Jackie en de producent van DNA Onbekend is stopgezet, heeft de producent geen uitslag van de DNA-test. Mocht Jackie de uitslag willen opvragen, dan gaat het via de regels van Canisius Ziekenhuis. ”

Uitslag wordt ‘achtergehouden’

Omdat Jackie nog wel de resultaten van de DNA-test wilde weten nam ze contact op met het ziekenhuis. Voor deze uitslag moest Jackie €300,- betalen. Een bedrag die ze moest lenen van een vriendin. Het ziekenhuis gaf aan de uitslag wel pas na de uitzendingen te mogen doorgeven. Voor Jackie is dit heel moeilijk. Gezien ze aan baarmoederkanker lijdt. ,,Jackie vindt dit zo rancuneus en vals. (…) Waarom moet de uitslag dan voor Jackie achtergehouden worden? Misschien leeft zij over vijf maanden niet meer… Het is voor haar van groot belang om zo snel mogelijk te weten of vader Demmendaal met haar verwant is of niet,” vervolgt de vriendin.

 

Tags

AVRO TROSAVROTROSDIONNE STAXNPONPO 1NPO1

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck