Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in ‘armste wijk’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

ARNHEM (ANP) – De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

“We hebben voor Immerloo II gekozen omdat dit een van de armste wijken van Nederland is”, aldus een woordvoerster van de gemeente. In deze buurt wonen ongeveer 1800 mensen. Arnhem hoopt veertig tot zestig huishoudens met “langdurige en problematische schulden” te kunnen helpen. Bij de selectie kijkt de gemeente specifiek naar gezinnen met kinderen. “Als blijkt dat we meer geld nodig hebben, gaan we er alles aan doen om te zorgen dat het fonds wordt aangevuld.”

Arnhem hoopt met dit experiment “de giftige spiraal” te doorbreken van schulden die generatie op generatie worden overgedragen. “Schulden leiden tot meer schulden”, zegt wethouder Mark Lauriks (bestaanszekerheid, PvdA). “Ze slaan een gat in je portemonnee en je toekomst, en nemen zoveel ruimte in je hoofd in dat nadenken over keuzes bijna onmogelijk wordt. En zo nemen schulden je leven over, tot er enkel een mensonwaardig bestaan overblijft.”

Nationaal programma

Immerloo ligt in de wijk Malburgen, die onderdeel is van een nationaal programma om achterstanden op het gebied van onderwijs, werk, inkomen, wonen, gezondheid en leefbaarheid aan te pakken. Een kwart van de inwoners van deze wijk moet rondkomen met net iets meer dan het sociaal minimum. In 2021 was bijna de helft van de inwoners laagopgeleid.

“We willen het liefst iedereen helpen, maar dat past niet binnen dit experiment en het budget”, aldus de gemeentewoordvoerster. Wijkteams gaan de deuren langs om de animo te peilen. De deelnemers, die worden geselecteerd op basis van de hoogte en duur van hun schuld en het aantal schuldeisers, zijn van hun financiële last af en krijgen twee jaar begeleiding om aan hun toekomst te werken. De gemeente trekt zelf 150.000 euro uit voor de coördinatie en evaluatie van het experiment. Arnhem wil kijken of sociale problemen als huiselijk geweld, verslaving en werkloosheid verdwijnen als gezinnen uit de schulden zijn.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck