Arnon Grunberg wint Johannes Vermeer Prijs 2022

Door: DitjesDatjes
27-09-2022

Arnon Grunberg is dit jaar de winnaar van de Johannes Vermeer Prijs. De schrijver ontvangt de prijs vanwege “zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten”, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Gunay Uslu, staatssecretaris van cultuur en media, overhandigt de prijs op 16 november aan de auteur, bekend van boeken als Tirza, Blauwe maandagen, De man zonder ziekte en De Joodse messias. De jury roemt Grunberg vooral om zijn herkenbaarheid van schrijven. “Hij weet alle genres die hij beoefent zijn eigen volkomen herkenbare, veelvuldig geïmiteerde maar onnavolgbare, stem te geven. Na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, dat is een zeldzame kwaliteit”, luidt het rapport.

De Johannes Vermeer Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse kunstenaar. Het is voor het eerst dat de prijs naar een schrijver gaat. Grunberg krijgt met de prijs een geldbedrag van 100.000 euro, dat hij mag uitgeven aan een project binnen zijn werk. Eerdere winnaars zijn onder anderen toneelregisseur Ivo van Hove, architect Rem Koolhaas, modeontwerpster Iris van Herpen en filmregisseur Alex van Warmerdam.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD