BN’ers moeten ‘maatschappelijk gesprek’ starten over MeToo

Advertentie
Regeringscommissaris seksueel wangedrag Mariëtte Hamer heeft verschillende BN’ers tot ambassadeurs benoemd om daarmee “het maatschappelijke gesprek op gang te brengen voor een cultuurverandering”. Dat zei ze tegen het ANP.
Het aanjagen van dat gesprek heeft ze als opdracht meegekregen, zegt ze, “en dat kan ik nooit in mijn eentje”. “Dus ik ben op zoek geweest naar mensen die betrokken zijn bij het onderwerp, die daar ook hun passie hebben zitten want dat is belangrijk, maar die ook een plek hebben in het theater of in de muziek of op hun eigen platforms, om dat gesprek verder te brengen. Dus daarop hebben we ze gevraagd om mee te doen.”
Dinsdag werden ambassadeurs als Karin Bloemen, Joshua Nolet en Hadewych Minis gepresenteerd bij een debat in De Doelen in Rotterdam, een eerste aanzet om volgens Hamer een “olievlek, een soort beweging” op gang te brengen. “Zij moeten met mij gaan aanjagen.” En vervolgens is de hoop dat het ook binnenskamers een gesprek op gang brengt.
Mannen
Daarbij is het de bedoeling dat niet alleen vrouwen dat gesprek aangaan, maar juist ook mannen. “We hebben ook echt erop gelet dat we mannelijke ambassadeurs hebben. En dat zijn mannen die zoals veel mannen op het ogenblik steeds meer aan het nadenken zijn over ‘wat doe ik nou eigenlijk zelf’ of ‘wat kan ik doen in de opvoeding van mijn kinderen’ of ‘hoe kan ik de groep voor wie ik optreed bijvoorbeeld beïnvloeden’.”
“Het is ontzettend belangrijk om de vaders en de opa’s bij dit gesprek te betrekken”, gaat ze verder. “Want het is te lang een verstopt onderwerp geweest. Een op de twee vrouwen en een op de vijf mannen heeft met fysiek grensoverschrijdend gedrag te maken. Het is juist belangrijk dat het niet een vrouwenprobleem blijft, maar dat we dit met de hele samenleving oplossen.”
Andere sectoren
Nu de eerste stap gezet is en er allerlei mensen uit de media betrokken zijn bij het verspreiden van deze boodschap, is het de bedoeling dat er ook naar andere sectoren gekeken gaat worden. “We gaan kijken naar de politie, we gaan in het bedrijfsleven kijken. Bijvoorbeeld de sector techniek, waar steeds meer vrouwen instromen.”
Doordat Hamer dankzij de ambassadeurs in de cultuursector nu haar aandacht iets kan verleggen, merkt ze dat er ook in die andere sectoren al wat verandert. “Ik ben vandaag bijvoorbeeld bij een aantal sportverenigingen in Rotterdam geweest en ze zijn er allemaal mee bezig. Ze zijn allemaal aan het nadenken over vertrouwenspersonen, denken na over hoe ze elkaar erop aan moeten spreken. Dus er is echt wel iets in gang gezet, ik vind het een groot verschil met een jaar geleden.”
BuzzE