Boris Johnson in het nauw

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

De ‘fictieve’ feestjes die in het geniep zouden zijn georganiseerd op Downing Street 10 bezorgen Boris Johnson nu een enorme kater. De politie start een onderzoek…

Het net sluit rondom Boris Johnson. De Britse premier ligt al tijden onder vuur vanwege feestjes die in Downing Street 10 zijn gehouden ten tijde van de coronalockdown. Eind november van 2021 meldde The Daily Mirror dat stafleden van Johnson in november en december van het jaar ervoor bijeenkomsten hadden gehouden. Dit was niet de bedoeling vanwege de coronamaatregelen die op dat moment in het land golden.

Een video
De bijeenkomsten zijn niet ontkend. De regering herhaalde dat de regels omtrent Covid altijd zijn gevolgd. Een video die kort daarna opdook van woordvoerders die aan het oefenen waren voor vragen over een ‘fictief’ feestje, gooide roet in de partysnacks. De video zou immers zijn opgenomen kort nadat het ‘fictieve’ feestje gehouden zou zijn…

Tekst gaat verder onder de video

Méér dan één
Het bleef niet bij die bijeenkomsten in november en december. Later kwam via ITV News naar buiten dat er ook een feestje heeft plaatsgehad in mei 2020. In die periode was het in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan om meer dan één persoon buiten het eigen huishouden te ontmoeten.

Verrassingsfeest
Op maandag werd bekend dat er op 19 juni ook nog een verrassingsfeestje voor Boris Johnson was georganiseerd, ter gelegenheid van diens verjaardag. Daar zouden dertig gasten bij aanwezig zijn geweest. Dat meldt ITV News. Volgens Gran Shapps, minister van Transport, was er geen sprake van een feestje. Maar kreeg Boris taart en werd hij toegezongen door medewerkers die er sowieso al waren. Dat vertelde hij tegen Sky News.

Enorme kater
Al dat feestgedruis lijkt Boris Johnson nu een enorme kater op te leveren. Hij ligt zwaar onder vuur binnen zijn eigen partij. Vorige week zegde een parlementslid het vertrouwen in Johnson op en stapte over naar de Labour Party.
Sue Gray, van het secretariaat van het kabinet, doet sinds december onderzoek naar de feestjes en de betrokkenheid van Boris Johnson ervan. Haar onderzoek zorgt nu een vervelend gevolg…

Onderzoek
Vandaag heeft de politie van Londen laten weten eveneens onderzoek te doen naar de feestjes en de strafbaarheid ervan. Dat schrijft de BBC. Dit doet de politie op basis van het onderzoek van Gray. En dat in de week die door de BBC als cruciaal wordt gezien. De verwachting is dat Gray deze week haar onderzoek publiceert.

Tags

BORIS JOHNSONCORONACORONAMAATREGELENCORONAVIRUSFEESTFEESTJES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck