Boris Johnson op de IC

Boris Johnson IC
Door: Jos La Grande
06-04-2020

Boris Johnson, de Britse premier, is vanavond plotseling overgebracht naar de intensive care van het St Thomas’ Hospital in Londen. De Britse politicus (en later ook bij zijn vriendin die zwanger is), kreeg tien dagen geleden de eerste verschijnselen van corona.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het laatste nieuws van maandagavond was dat Boris Johnson bij bewustzijn is. Maar de laatste uren verslechterde zijn toestand en moest er intensieve zorg en waarschijnlijk ook beademingsondersteuning komen. Uit de hele wereld komen er steunbetuigingen.

Persconferentie dinsdagavond

Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde tijdens een persmoment dinsdagavond om 22.16 uur, dat Johnson in veilige handen is van een ‘briljant’ medisch team en dat de premier de beste zorg krijgt. De plaatsvervanger van de premier benadrukte dat de strijd van het kabinet tegen het coronavirus doorgaat.

De coronaklachten (koorts, hoesten, benauwdheid) bij Johnson verdwenen de afgelopen week niet, maar namen zelfs de laatste dagen toe. Zondagavond werd besloten om de premier uit voorzorg de nacht door te laten brengen in het Londense ziekenhuis.

Nog steeds de leiding

Benadrukt werd de afgelopen twee dagen dat Johnson nog steeds de leiding heeft over zijn kabinet, hoewel de minister van Buitenlandse Zaken maandagmorgen het carona-crisisteam voorzat. De prime-minister meldde dit via Twitter.

De zwangere vriendin van de oud burgemeester van Londen Carrie Symonds is ook positief getest op corona. De communicatie-specialiste werd de nieuwe liefde van Johnson, die eerst was getrouwd met Marina Wheeler, die eerder is omgeschreven als een verzuurde mensenrechtenadvocate.

Niet altijd koek en ei

Overigens is het tussen Boris en Carry ook niet altijd koek en ei. De Brexiteer zorgde in zijn Londense appartement nogal wat opschudding bij de buren door een nogal luidruchtig onderhoud met zijn jonge vriendin. De politie werd er zelfs bijgehaald.

De excentrieke Johnson wordt wel eens vergeleken met de illustere Winston Churchill. De voormalig journalist, die zijn anti-Europa houding waarschijnlijk opbouwde in zijn jaren als correspondent in Brussel, wordt ook beschuldigd dat hij bewust fakenieuws de wereld inslingerde om zelf de macht te grijpen. Nadat het Verenigd Koninkrijk drie jaar lang diep verscheurd was door Brexit haalde Johnson uiteindelijk een grote overwinning bij de laatste verkiezingen. Zijn voorgangster May ging af door de zijdeur en zijn Labour-tegenstrever Corbyn nam afgelopen weekend op troosteloze wijze afscheid.

Brexit vertraging

Aan het eind van dit jaar moet Brexit volgens Johnson een feit zijn, omdat dan de scheidingsovereenkomst tussen Europa en het VK moet zijn geregeld. Juist in deze maanden zou het akkoord in de grondverf worden gezet. Groot struikelblok is de wijze waarop er handel kan worden gedreven tussen Groot-Brittanniƫ en de Europese Unie. Niemand weet wat de invloed is van de huidige coronacrisis op het Brexit-tijdpad.

Meer DenD