Boterhammen Britten vernietigd door Nederlandse douane

Brexitgekte bij Nederlandse douane
Door: Jos La Grande
13-01-2021

De Nederlandse Douane in de haven van Hoek van Holland neemt het voedsel in van Britten die met de veerboot via Nederland de Europese Unie binnenkomen. Met de Brexit-deal van 1 januari jl. moeten de Britse reizigers kippenfilets, sinaasappels, groenten en marmelade inleveren.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

,,Welkom bij Brexit, sir, het spijt mij”, aldus een Nederlandse douanier, die de voormalige Europeanen lachend begroette in de haven van Hoek van Holland. Zelfs de boterhammen ZONDER beleg mogen de Britten niet meer eten.

De Europese Unie staat sinds de jaarwisseling niet meer toe dat Britten vleesproducten, melk- en zuivelproducten voor persoonlijke consumptie de Europese Unie binnenbrengen.

Voedsel vernietigd

Het voedsel dat in beslag wordt genomen wordt volgens de nieuwe regels resoluut in beslag genomen en vernietigd. Een gezondheidscertificaat is nodig om het voedsel wel de Europese Unie binnen te loodsen. Dezelfde regels worden ook toegepast in het Franse Calais en andere zeehavens waar Britse ferry’s binnenlopen.

De Britse krant The Sun maakt melding over het strenge optreden van de Nederlandse douaniers. De Belgische en Franse doaune schijnen nog niet in te grijpen. De Britse organisatie van Vleesverwerkers geeft toe dit inderdaad de nieuwe regels zijn. Een woordvoerder verzekert echter dat de kwaliteit van het Brits varkens-, lams- en rundervlees van hoge kwaliteit is.

Meer DenD