Britse media: ‘Boris Johnson stapt op als premier’

Johnson stapt op
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De Britse premier Boris Johnson komt volgens Britse media binnen enkele uren met een verklaring waarin hij gaat melden dat hij opstapt. Zijn vermeende ontslag volgt na een nieuw schandaal dat heeft geleid tot het vertrek van tientallen bewindslieden.

Hoewel Johnson tijdens een commissiedebat nog liet weten dat hij niet dacht aan vertrekken, zou de toenemende kritiek hem toch van gedachten hebben laten veranderen.

Volgens insiders heeft hij om half 9 vanochtend de knoop doorgehakt en komt hij vanmiddag met een verklaring. Johnson wil volgens Britse media aanblijven als premier tot de nieuwe leider in de herfst wordt gekozen, maar het is nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Sommige ministers zien hem het liefst meteen vertrekken.

Johnson gaat al een tijd lang gebukt onder een reeks schandalen. Destijds werd hem vooral de feestjes die hij bijwoonde tijdens de corona-lockdown kwalijk genomen. Het meest recente schandaal is de zaak-Pincher. Het parlementslid, dat al eerder beschuldigd was van wangedrag, had in een dronken bui mannen lastiggevallen in het nachtleven. Eerst ontkende Johnson dat hij van de klachten afwist, maar later bekende hij dat hij er toch wél van op de hoogte was.

Dinsdagavond stapten minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javi tegelijk op. Dat bleek het begin van een leegloop bij de Conservatieve partij van Johnson. Inmiddels zijn veertig ministers en andere partijleden opgestapt vanwege onvrede over zijn functioneren en de ‘schandaalcultuur’ die zijn regering achtervolgt.

Tags

BORIS JOHNSON

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck