ALARM IN DE TUIN: BUXUSMOTTEN SLOPEN STRUIKEN EN HAGEN

Door: DitjesDatjes
11-04-2017

De voor tuinen levensgevaarlijke buxusmot houdt huis in heggen en struiken. Door het warme voorjaarsweer is geen tuin meer veilig voor ze.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Aanval gemeld door www.247green.nl

De mot wordt een steeds groter probleem in ons land. Een actieve bestrijding is belangrijk om te voorkomen dat de soort zich verder verspreidt. Als het gevaarlijke sujet eenmaal actief is in je tuin kan in korte tijd de hele wijk besmet zijn. Alle reden dus om alert te zijn en direct op te treden als je de mot in je buxus aantreft.

Besmetting?

De buxusmot is een nachtvlinder die zijn eitjes binnenin buxusstruiken legt. Uit die eitjes komen rupsen die in korte tijd al het blad van de buxus opeten. Als je de schade ziet ben je eigenlijk al te laat en moet je optreden om verdere besmetting te voorkomen. Je herkent de schade aan de volgende symptomen:

  • Verkleurde vlekjes/paadjes aan de bovenkant van het blad
  • Kale en dorre takken en blaadjes
  • Spinsels in de struiken

Wat te doen?

De rupsen zijn gelukkig goed te bestrijden met het natuurlijke insecticide Pyrethrum (ook wel Pyretrine genaamd) wat wordt gewonnen uit het sap van de Afrikaanse margriet. Hoe sneller je ingrijpt hoe effectiever de behandeling zal zijn. Pyrethrum doodt alle insecten, dus voer de behandeling bij voorkeur in de avond uit als er geen bijen of hommels actief zijn. Bespuit de hele struik grondig, met name ook de binnenkant en de onderkant van het blad.

Je kunt ook alle rupsen handmatig verwijderen als je niet wilt spuiten, maar de kans is heel groot dat je er een over het hoofd ziet en één mot is voldoende om een hele nieuwe generatie te starten. Kies je voor deze methode dan moet je echt grondig te werk gaan en de rupsen doden.

Lees MEER over de buxusmot op 247green.nl

 

 

Meer DenD