Camilla: Al 30 jaar aan de zijde van prins Charles

Camilla aan het hof|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Geen van ons heeft het eeuwige leven’, zei Queen Elizabeth naar aanleiding van de Klimaattop in 2021. Dat geldt ook voor de 95-jarige Koningin zelf. Het moment dat prins Charles (73) het stokje van haar moet overnemen komt naderbij. Echtgenote Camilla (74) zal dan aan zijn zijde staan.

Diezelfde Camilla die het koningshuis dertig jaar geleden op zijn grondvesten deed schudden. Begin jaren zeventig leerde Camilla de Prince of Wales kennen. Pikant: Camilla is de achter-achterkleindochter van Alice Keppel, de maîtresse van Charles’ betovergrootvader, Edward VII. Toen ze Charles ontmoette, was ze aan het daten met de charmante officier Andrew Parker Bowles.

Charles zou later over zijn ontmoeting met Camilla zeggen dat het voor hem liefde op het eerste gezicht was. Ze genoten van elkaars gezelschap, tot Charles in de winter van 1973 acht maanden op reis moest voor de Royal Navy.

Dit verhaal verscheen eerder in Oranje Boven Winter 2021


Als hij tijdens die reis al droomde van een relatie met Camilla, dan kwam hij bedrogen uit. Eenmaal terug bleek dat Camilla zich had verloofd met Parker Bowles. Toch zochten Charles en Camilla elkaars gezelschap later weer op. Pikant: Andrew Parker Bowles kneep dan discreet een oogje toe… 

Droomprinses

Vanuit het paleis nam de druk op Charles toe om zelf een geschikte bruid te vinden. Dat werd Lady Diana Spencer. Charles had haar in 1977 voor het eerst ontmoet toen hij nog aan het daten was met Diana’s oudere zus, Lady Sarah McCorquodale. Drie jaar later kregen Charles en de negentienjarige Diana een relatie, waarna ze in 1981 trouwden. De Britten hadden eindelijk hun droomprinses.
Maar Charles’ droomprinses
was Camilla. Hij bleef haar opzoeken. Dat gebeurde zelfs al enkele dagen na de huwelijksceremonie.

Paleismuren

Diana bleek minder ‘open minded’ dan Andrew Parker Bowles. Haar huwelijk werd gaandeweg steeds ‘eenzamer’ en openhartig haalde ze via de media uit naar haar liefdesrivale. Ze noemde Camilla de ‘Rottweiler’ en liet weten dat haar huwelijk met drie personen nogal druk was. Overigens zocht ook Diana uiteindelijk troost buiten de echtelijke slaapkamer. Doordat zowel Charles als Diana via de media hun eigen versie van hun relatieproblemen naar buiten brachten, kreeg de wereld een uiterst pikant inkijkje in wat zich achter de paleismuren afspeelde.
 

Gepassioneerd

De affaire bereikte in 1993 een absoluut dieptepunt toen een even gepassioneerd als pikant telefoongesprek van Charles en Camilla uit 1989 werd geopenbaard. Camilla: ,,Ik kan de week niet beginnen zonder jou. Ik zou alles voor jou doorstaan. Dat is liefde. Dat is de kracht van liefde.” Ze maakten er tijdens het gesprek geen geheim van dat ze dolgraag voortdurend in elkaars gezelschap wilden verkeren. Kort daarna scheidde Andrew Parker Bowles van Camilla. 

Minnares

Het grote publiek leefde mee met Diana. Immers, het was deze jonge moeder die door haar echtgenoot op schandalige wijze van meet af aan was bedrogen. Tot ergernis van Charles die tijdens een interview opmerkte: ,,Denken jullie nu echt dat ik de eerste Prince of Wales in de geschiedenis ben die een minnares heeft?” Op hun beurt begrepen de Britten niet wat de kroonprins zag in de weinig flatteuze Camilla die het liefst gekleed gaat in jeans en een slobbertrui en rubberlaarzen draagt. Ze houdt van het landleven, tuinieren en van honden en paarden. Passies die ze deelt met Charles.

Paparazzi

Werd Charles door het volk niet begrepen, hun woede richtte zich op Camilla. Zíj werd de meest gehate vrouw van het land. Camilla vertelde later over die periode: ,,Ik kon nergens meer heen. Ik werd een gevangene in mijn eigen huis. De paparazzi bonsden ongegeneerd op de deuren en rammelden aan de ramen. Het was vreselijk. Een erg onaangename periode. Zonder mijn familie en mijn beste vrienden – die zich niet lieten afschrikken – denk ik niet dat ik het overleefd had.” Charles en Diana besloten in 1992 uit elkaar te gaan, maar het duurde nog vier jaar voordat de scheiding was afgerond. Diana vond nieuwe liefde bij Dodi Al-Fayed, maar ook dat geluk bleek haar niet gegund. Op 31 augustus 1997 kwamen beiden om bij een auto-ongeluk in Parijs. 

Geaccepteerd

Queen Elizabeth wilde in die periode niet geassocieerd worden met de verguisde minnares van haar zoon. Ze noemde Camilla ‘een immorele vrouw’ en ze liet aan Charles weten dat ze niets met Camilla te maken wilde hebben. Maar de tijd heelt vele wonden. Langzaam maar zeker kreeg Charles steeds meer ruimte om met Camilla in de openbaarheid te treden. In 1999 ontmoette Camilla officieel Charles’ kinderen: William en Harry. Ook gingen ze in dat jaar samen met hun beider kinderen op een cruise in de Middellandse Zee. In 2002 bezocht Elizabeth samen met Camilla een concert in Buckingham Palace. Dat was het sein dat de Queen Camilla helemaal had geaccepteerd. In het jaar 2005 gaven Charles en Camilla elkaar het jawoord. 

Prinses-gemalin

Huwelijk of niet, de titel ‘prinses van Wales’ heeft Camilla nooit willen gebruiken; die is volgens haar nog te zeer verbonden aan Diana. Na de dood van Diana werd verondersteld dat Charles gezien alle schandalen nóóit koning zou kunnen worden. Ook bestond de vrees dat de Britten Camilla nooit zouden accepteren en dat zij, ingeval Charles tóch koning zou worden, geen koningin maar ‘slechts’ prinses-gemalin zou zijn. 
Juiste match

Nu, een kwart eeuw na Diana’s fatale ongeluk, is echter alles anders. De Britten hebben de hertogin van Cornwall niet alleen vergeven, ze zijn Camilla zelfs gaan waarderen. Ze is menselijk en hartelijk en heeft een goed gevoel voor humor. Bovendien begrijpt iedereen dat zij altijd al de juiste match was voor Charles. 

Tags

CAMILLA PARKER BOWLESELIZABETHPRINS CHARLES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck