Cea Ribbens: ‘Arie heeft dementie’

Door: Tanja Brouwer
30-01-2019

Het is volgens zijn vrouw Cea een wonder dat Arie Ribbens is genezen van longkanker. Artsen en dokteren hadden hem opgegeven, en hij lag al op zijn sterfbed. Toch heeft de zanger de vreselijk ziekte overleefd. Dat betekent echter niet dat de 82-jarige man gezond is, want Cea maakt aan weekblad Privé verdrietig nieuws bekend.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Traag

,,Hij mankeert van alles. Hij heeft suikerziekte en zijn bloedvaten zijn slecht. Onlangs is er vasculaire dementie bij hem vastgesteld. Dat kan niet worden genezen. Problemen in de doorbloeding van de hersenen kunnen veroorzaken deze ziekte.”
Deze vorm van dementie maakt Arie niet per se vergeetachtig, maar wel trager. ,,Hij kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen”, vertelt Cea. ,,Hij mag bijvoorbeeld geen auto meer rijden, dat is allemaal verleden tijd. De verhalen die hij vertelt worden ook allemaal anders.” Dat is ook de reden waarom Cea interviewverzoeken allemaal afwijst. ,,Ik wil niet dat hij rare dingen gaat zeggen. Laten we hem herinneren zoals hij was.”

Hulp

Cea zorgt voor Arie, maar dat valt haar soms zwaar. ,,Ik ben al jaren mantelzorger en dat is niet het makkelijkste beroep. Dat is hartstikke zwaar.” Gelukkig komt er drie keer per week iemand van de thuiszorg langs die Arie helpt met douchen. ,,Andere dagen probeert hij zichzelf te wassen bij de wastafel. Dan gaat hij zitten op een stoel en doet hij er een halfuur tot een uur over. Ik laat hem dan gewoon even ploeteren en dan help ik weer met de sokken aantrekken.”

Hoe lang Arie nog thuis kan blijven wonen is onduidelijk. ,,Zolang het in mijn vermogen ligt, blijft hij thuis, maar er kan een tijd komen dat het niet meer kan. Dan houdt het op, maar die beslissing neem je niet zomaar.”

 

Meer DenD