Chantal Janzen dacht knobbel te voelen: ‘De radioloog zuchtte’

Door: Charlotte Wijnen
04-10-2022

Chantal Janzen heeft een nare ervaring gehad met een radioloog. Ze maakte een afspraak voor een mammografie omdat ze dacht een knobbel in haar borst te voelen. ,,Hij zuchtte en rolde met zijn ogen.”

Het is borstkankermaand en veel mensen delen hun persoonlijke verhalen. Ook Chantal Janzen lucht haar hart in een lange post op Instagram: jaren geleden heeft zij een nare ervaring gehad met een radioloog.

Knobbeltje

Het begon allemaal toen Chantal een knobbel in haar borst dacht te voelen. ,,Daar liep ik best lang mee rond, want er zat inmiddels een enorme blauwe plek die ik zelf had veroorzaakt met mijn geduw en gepor, omdat ik er alsmaar aan moest zitten”, schrijft ze op Instagram.

Ze maakte een afspraak voor een mammografie en haar afspraak viel aan het einde van de dag. ,,Het leek erop dat de dienstdoende radioloog geen tiet meer kon zien. Want toen hij het resultaat bekeek, zei hij luid zuchtend met rollende ogen: ‘Mevrouw, dit is gewóón klíerweefsel.’ Op zo’n toon van: daar heb je weer zo’n aanstelster. ‘Maar, de officiële uitslag krijgt u later hoor’.”

Jarenlang huiverig voor onderzoeken

Toen de radioloog meteen het beeld weg klikte, voelde Chantal zich ‘verschrikkelijk dom’. ,,Met een rooie kop van schaamte en ongemak antwoordde ik ook nog eens haastig ‘Oh, sorry, dat wist ik niet.”’

Zonder gedag te zeggen, drukte hij op de knop van het röntgenapparaat, pakte zijn tas en liep de kamer uit. ,,Ik bleef verbouwereerd achter en was daarna jarenlang huiverig voor onderzoeken om iets uit te sluiten, zoals borstonderzoeken”, legt Chantal uit. ,,Maar hoe dom is dat? En dan vooral van die radioloog, die er door zijn gedrag voor kan zorgen dat een vrouw zich voorlopig niet durft te laten onderzoeken.”

Kwaad

Chantal is nog steeds kwaad om wat er gebeurd is. ,,Niets moet je tegenhouden om je lichaam te laten checken. Voel je iets wat je niet vertrouwt, aarzel dan niet, schaam je niet, twijfel niet, doe het. Ga dat onderzoek doen.”

Meer DenD