Column: Huichelaars zijn het die zieke Kate opjaagden

Column: huichelaars zijn het die Kate opjaagden.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Wat een schande hoe prinses Catherine als een opgejaagd stuk wild werd gedwongen door complotdenkers, trollen en de media openheid te geven over het grote onheil dat haar heeft getroffen. Het is kanker weten we nu; het meest slechte nieuws dat je wilt lezen over deze koninklijke engel. De Princess of Wales en haar man prins William leefden de afgelopen maanden tussen hoop en vrees toen na de operatie van de 42-jarige Kate het dramatische nieuws van de doctoren hen vermorzelde.

Je wereld stort in, net zoals bij zovele anderen die worden getroffen door kanker. De ziekte ontziet niemand en is nietsontziend. Of je nu koning bent, of toekomstig koningin. Want ook koning Charles vecht momenteel voor zijn leven. Aan de ziekte is niet te ontsnappen.

De jacht was geopend

Daar zat Kate dan vrijdagavond op de tuinbank. De verongelijktheid bij de media, opgestookt door complotdenkers op sociale media, kende de afgelopen weken geen grenzen. Sinds zondag 10 maart toen de ‘bewerkte foto’ van Kate en haar kinderen werd gepubliceerd vanwege Moederdag, werd er door de huichelaars op hoge toon opheldering geëist van de Britse koninklijke familie. De jacht was geopend. Er werd een rel ontketend die de hele wereld overging, en die al snel tot Kate-gate werd gedoopt.

Uiteindelijk nam Kate de verantwoordelijkheid op zich voor het manipuleren van de foto. Ze bood publiekelijk haar excuses aan. Het fotoshoppen van Kate (of waarschijnlijk van een van haar medewerkers) werd door de mondiale media gezien als een enorme pr-blunder. Het land was te klein. De vertekening van de werkelijkheid door het Britse koningshuis was een barbaarse daad van minachting voor de pers, vonden ze. De persbureaus verwijderden de ‘foute’ foto en het werd het startsein voor doldwaze speculaties over Kate.

Mal dieptepunt

Met als mal dieptepunt de roddel dat het huwelijk van Kate en William op springen zou staan. Door de riolen van social media klotsten weerzinwekkende speculaties over het lot van de prinses. Zelfs de video van Kate werd in twijfel getrokken.

Arme Kate. Ze moet zich net zo opgejaagd gevoeld hebben als de moeder van haar man, prins William. De ‘peoples prinsess’, prinses Diana, onderging ook de krankzinnige druk van buitenstaanders over haar verstandhouding met toen nog prins Charles en de leden van de koninklijke familie.

Hoe moeten Kate en prins William zich hebben gevoeld de afgelopen weken? Twee jonge mensen met een geweldige toekomst voor zich met hun drie prachtige kinderen kregen nauwelijks tijd om zelf het vreselijke nieuws te verwerken. Koning Charles, nog geen anderhalf jaar op de troon na de dood van koningin Elizabeth, werd ook al getroffen door kanker. Daardoor moet William wennen aan het idee dat hij onverhoopt versneld tot koning zal worden gekroond. Je wereld stort volledig in als ook je vrouw moet vechten voor haar leven.

Huichelaars zijn het

Huichelaars zijn het die vandaag met krokodillentranen doordrenkt hun columns en commentaren schrijven over de ziekte van Kate. Want het knelt. Waar Kate zelf nog zei dat ze naar buiten kwam met het nieuws vanwege de aangebroken paasvakantie en dat dit een goed moment was om het hun kinderen te vertellen, is de werkelijkheid natuurlijk anders. De jacht op Kate van de afgelopen weken en de onzinverhalen hebben het toch al zenuwslopende leven van hen tot een hel gemaakt. 

De sensatiezucht rond het Britse vorstenhuis blijkt dus nog steeds niet geluwd. Ook niet na het dodelijk auto-ongeluk van prinses Diana. Lady Di werd op zaterdag 30 augustus 1997 letterlijk de dood ingejaagd door paparazzi in een tunnel bij de Pont de l’Alma in Parijs.

Hoop

Het zijn vooral de laatste woorden van Kate in haar bewogen tv-verklaring (‘wat deed ze dat trouwens professioneel en beheerst’) die door de Britse kranten vandaag op de voorpagina’s vet worden afgedrukt. ‘You are not alone’, zei Kate tegen al die anderen die ook getroffen werden door de vreselijke ziekte.

Het was een boodschap van optimisme van iemand, van wie de droom van een onbezorgd leven hardhandig is afgenomen en die niet de tijd kreeg om die klap met haar meest dierbaren te verwerken. Hoe onwerkelijk dat uitgerekend Kate heeft ervaren dat in de meest moeilijke tijd van haar leven je er namelijk wel alleen voor staat. Moge het Kate zijn gegeven om volledig te herstellen en een lang en gelukkig leven te leiden met haar man en drie kinderen.

Column over prinses Catherine en haar verklaring over haar ziekte.
Prins William
Prinses Kate.

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck