Complottheorieën over het Haagse lek

Lek in Den Haag
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Den Haag vraagt zich wie de cruciale notulen van de ministerraad over CDA’er Omtzigt heeft gelekt. Inmiddels heeft het kabinet onder grote druk van de Tweede Kamer vrijdag besloten om een deel van de notulen te openbaren. Volgende week volgt er een debat.

De frustratie over hoe het kabinet handelde in de Toeslagenschandaal is zo groot dat mensen op en rond het Binnenhof het risico nemen om de geheime inhoud door te spelen naar de media. Wie dat doet, is strafbaar en dat kan bovendien de baan kosten als het om een ambtenaar gaat.

Het resultaat van de lekkage is dat bekend is geworden dat ook de kopstukken van het CDA en D66, minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister Sigrid Kaag (D66), binnen het kabinet directe verantwoordelijkheid droegen voor het het schandaal.

Hoekstra, op wie toch al het vergrootglas ligt, zou zelfs hebben toegezegd dat hij een poging zou wagen zijn partijgenoot Omtzigt te ‘sensibiliseren’.

Er wordt volop gespeculeerd over ‘het lek’ en de complottheorieën zijn niet van de lucht. Zo werd opgemerkt dat de voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie Chris van Dam (CDA) en zijn eerste vervanger Attje Kuiken de notulen hebben ingezien.

Ook wordt de kring rond premier Rutte genoemd omdat de VVD-voorman voordeel zou hebben bij de lekkage. Want nu ligt immers Rutte niet alleen onder vuur, maar ook de twee lijsttrekkers van de partijen met wie de liberaal een kabinet wil gaan vormen. Gedeelde smart is halve smart, zou de gedachte kunnen zijn.

Een andere variant is dat er sprake is van een klokkenluider op een van de ministeries. Rchtvaardigheidsgevoel van een insider kan een motief zijn om de waarheid boven tafel te tillen. Daarmee zet degene wie dit doet zijn eigen positie op het spel. Want de jacht op het lek kan zo maar worden geopend door de Rijksrecherche in te schakelen.

Tags

MARK RUTTEPIETER OMTZIGTSIGRID KAAGWOPKE HOEKSTRA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck