Corona-geruchten teisteren TeamNL bij Olympische Spelen

Tokio
Door: Charlotte Wijnen
23-07-2021

Afgelopen dagen waren er drie positieve gevallen bij de Nederlandse sportploeg, wat zorgde voor vrees om meer positieve gevallen. Maar vandaag was het een dag zonder positieve testuitslagen. Toch stapelen steeds meer corona-geruchten zich op. ,,Er zitten gaten in het protocol.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Positieve gevallen

De positieve gevallen van afgelopen dagen bleken allemaal in hetzelfde vliegtuig van Amsterdam naar Tokio te hebben gezeten. Het ging om skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg.

Op die vlucht gingen tientallen sporters en begeleiders mee. De vrees bestond meteen dat het gaat leiden tot meer positieve testuitslagen in het Olympische dorp, maar vandaag waren alle uitslagen van de speekseltest van de Nederlandse sportploeg negatief. Pieter van den Hoogenband, de chef van TeamNL, heeft de sporters wel opgeroepen de strenge regels te blijven volgen.

Waar de positieve tests vandaan kwamen, is nog niet bekend. Ook zijn er buiten de Nederlandse ploeg negentien nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld.

‘Er zitten gaten in het protocol’

In een podcast van het AD bespreken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam de Olympische Spelen. Net als de atleten zijn zij afgereisd naar Tokio. En hoewel de regels in Tokio ‘super streng’ zijn, was dat in het vliegtuig niet het geval volgens de mannen.

Voordat de mannen het vliegtuig in stapten, ging alles apart van de atleten. Ze moesten inchecken bij een andere balie op Schiphol, en gingen apart van de atleten het vliegtuig in. ,,En dan kom je in het vliegtuig, en dan zit ik létterlijk tussen de sporters. Dus ik dacht meteen: wat heb ik de afgelopen dagen gedaan?”, vraagt Thijs zich af.

,,Er zitten gaten in het protocol. En dat is wel echt vragen om problemen. Je laat sporters zo lang trainen, en dat je dan in het vliegtuig alles door elkaar mietert, vind ik onbegrijpelijk.” Volgens de mannen is het beleid dan ook allesbehalve waterdicht, en is het afwachten tot er meer corona-gevallen komen…

Meer DenD