Corona Vandaag vrijdag 29 mei 2020

Vrijdag 29 mei 2020
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH

RIVM: Aantal overledenen: 5.903 (+32). Aantal opnames: +16. Aantal besmettingen: +182. Aantal bezette IC-bedden: 182 (-7). 

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 5.596.550. Aantal doden: 353.373 Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Opnieuw uitbraak corona bij een vleesverwerker. 1 op de 6 geteste medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond is besmet. Tot dinsdag bedrijf gesloten, besmette mensen in quarantaine. (NOS)

Duitsland start in juni studie bij 3.000 kinderopvanglokaties naar risico’s besmetting en overdraagbaarheid virus. Ook groot testprogramma voor scholen aangekondigd (leerlingen, leraren ouders) door Duitse gezondheidsminister Spahn. (Zeit)

Het RIVM onderzoekt wat het coronavirus betekent voor de toekomst van de Nederlandse volksgezondheid en de zorg. Aldus projectleider Hilderink. Daarnaast heeft het RIVM een Corona Gedragsunit opgezet: het gedrag van burgers in coronatijd wordt onderzocht. (Nu.nl)

Chef-viroloog Duitsland Drosten: quarantaine mogelijk terug naar een week. ‘Incubatietijd korter dan aanvankelijk gedacht’. Duitsland heeft volgens Drosten 50.000 tot 100.000 meer dodelijke slachtoffers voorkomen door vroeg te testen en heel snel de politiek te informeren. (Spiegel)

Veel testresultaten zijn onbetrouwbaar. Volgens Amerikaanse experts mogelijk zelfs 20%. Foutieve uitslag vaak ook veroorzaakt door de verzameling/verwerking van het materiaal. Ook het moment van testen is cruciaal: niet te vroeg is soms raadzaam, aldus expert Kucirka van het John Hopkins Medicine. (NBC)

‘Mondkapjes is een gouden handel.’ Trouw voert test uit. (Trouw)

Nog geen nieuwe datum geprikt voor huwelijk prinses Beatrice.

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Betere ventilatie mogelijk belangrijker wapen tegen virus dan handenwassen. Deskundigen, onder Kroes (LUMC), wijzen op gevaar van uitgehoeste druppeltjes. ‘Wie zingt of schreeuwt, maakt van zijn stembanden een soort bellenblaassetje dat ook heel kleine druppeltjes voortbrengt, bleek uit een vorig jaar gepubliceerde reeks experimenten.’ ‘Nul risico bestaat niet. Maar als je gewoon het raam openzet en goed ventileert, zijn de druppeltjes heel snel weg.’ Fysicus Blom schreef stuk in The Lancet: ‘Ik denk dat er inmiddels een berg bewijs is dat die aerosoldruppeltjes belangrijk zijn, zeker in situaties waarin je met zijn allen in een slecht geventileerde ruimte zit’. (Volkskrant)

Geen bewijs dat druppels een betekenisvolle rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Aldus onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Volgens hoogleraar Bonn (Complexe Vloeistoffen, UVA) nog onduidelijk hoeveel besmette aerosolen je moet inademen om ziek te worden. (Nu.nl)

Spanning bij RIVM-rekenmeester Wallinga over uitwerking versoepelingen: ‘Alles is erop gericht dat je niet weer dat grove geschut hoeft in te zetten. Als het aantal positieve testuitslagen ergens opvallend hard stijgt, kun je regionaal ingrijpen. Dan moet je daar misschien wel een versoepeling weer terugdraaien, maar niet in het hele land.’ ‘De buffer is ook klein: het reproductiegetal, het aantal mensen dat een besmette coronapatiënt gemiddeld aansteekt, ligt volgens onze schatting nu vlak onder de één.’ (AD)

‘Kabinet koopt vrede met Tweede Kamer’. PvdA stemt voor 2e steunpakket kabinet na compromis over ontslagboete. Partnertoets voor zzp’ers blijft wel bestaan, omdat die (aldus Asscher) ook geldt voor mensen in de bijstand.) (AD)

Vleessector onder de loep om corona’. Potentiële coronahotspots in vleessector verliezen vertrouwen overheid. Naar schatting is twee derde van de 12.000 werknemers in het vlees flexkracht, voornamelijk afkomstig uit landen als Polen en Roemenië. VION gaat onderzoek doen naar huisvesting medewerkers. (NRC)

Van Ark (VVD) nieuwe minister Medische Zorg. Tijdelijke minister Van Rijn (PvdA) maakt in juli plaats. PvdA wil de handen vrij hebben in de aanloop naar verkiezingen. (AD)

Balans opgemaakt na de eerste coronagolf op basis van totale sterfte: Engeland en Wales het hardst getroffen. In België, Spanje in Italië lag de sterfte ook aanzienlijk hoger dan normaal. ‘Nederland lijkt iets minder goed in tellen’: van 9 maart tot 17 mei waren er 5.470 sterfgevallen. Er overleden in die tijd 8.510 mensen meer dan gebruikelijk. (Volkskrant)

Ook geen 1,5 meter meer bij sportende jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. Aldus NOC*NSF, KNVB en KNHB. Versoepeling geldt alleen voor het trainen. Sportwedstrijden verboden. (AD)

Reportage besmettingen verpleeghuizen: ‘Toen de testen eindelijk kwamen, was het halve verpleeghuis besmet’. Meting per 26 mei: 9.705 bewoners besmet. ‘Niemand was zich bewust van het gevaar’. Aldus prof. Hamers, hoogleraar ouderenzorg in Maastricht. In de strijd om beschermingsmiddelen staan de verpleeghuizen constant achteraan. Ze zitten niet aan tafel bij de 11 ROAZ’en waar de spullen worden verdeeld. Dilemma voor zorgpersoneel: thuisblijven of onbeschermd werken. Nog steeds is voor naasten die een verpleeghuis zoeken onduidelijk of bewoners besmet zijn. (NRC)

Schrijnend relaas van verpleegkundig specialist Kappert in verpleeghuis Amstelveen: ‘Op een gegeven moment waren er zoveel patiënten die extra zuurstof nodig hadden, dat ik dacht: ’Als er nu nog één bij komt, wat doe ik dan?’ Anders dan in ziekenhuizen komt de zuurstof hier niet uit de muur. Gelukkig werd er op tijd nieuwe aangevoerd. Maar we gingen toen wel door het oog van de naald.’ (…) ‘Als we met elkaar besluiten dat we dat willen, zullen we elk jaar, net als bij de Deltawerken, daar geld in moeten steken. Dan moeten de kasten in ziekenhuizen en verpleeghuizen continu vol bevoorrading liggen.’ (Telegraaf)

Wirwar regelingen op grens van Nederland en België (Baarle-Nassau). ‘Dit is geen doen.’ Aldus burgemeester De Bont. ‘Nu worden mensen het zat – ze kunnen niet op bezoek bij hun ouders aan de andere kant van de grens, en hier in Baarle zien ze: hij mag wel, en ik mag niet. De regels beginnen pijn te doen.’ (Volkskrant)

Politieagenten en boa’s zullen vanaf maandag niet op grote schaal gaan surveilleren langs terrassen. Ook gaan ze niet structureel in cafés of restaurants controleren of er meer dan dertig mensen binnen zijn. Veel cafés blijven maandag dicht. Opengaan is niet zinvol. (AD)

MEDICIJNEN

Europese Commissie wil permanente voorraad medische hulpmiddelen. De voorraad moet betaald worden uit het nieuwe EU-gezondheidsprogramma EU4Health ter waarde van zo’n €9,5 miljard. Het gaat om desinfectiemiddelen, testmiddelen, beschermende kleding en belangrijke medicatie, inclusief  vaccins. (NOS)

Hoogleraar Risch (epidemiologie, Yale) wil in vroeg stadium hydroxychloroquine + azithromycine toedienen bij coronapatiënten. (Twitter)

Timmermans

ECONOMIE

’Vroegpensioen voor alle beroepen’. Pleidooi FNV-voorman Busker. Nu is er nog een boete op vroegpensioen, maar die worden geschrapt, aldus de FNV-voorman. Daardoor komt er meer ruimte voor jongeren. Ouderen hebben in tijden van hoge werkloosheid minder kansen op de arbeidsmarkt, is de redenering. (Telegraaf)

’Nekpijn van het thuiswerken tijdens corona: fysiotherapeuten hebben er de handen vol aan. Thuiswerkplekken zijn niet goed ingericht. (RTL, TV Oost)

Rijk schiet gemeenten te hulp met €566 mln aan corona-compensatie. Lagere inkomsten (bijv. parkeren) en hogere uitgaven (OV) zorgen voor zware tekorten. (FD)

EasyJet grijpt in: -30% banen, -15% van de vloot. Verwachting prijsvechter: luchtverkeer pas op zijn vroegst in 2023 weer op het niveau van voor de coronacrisis. (Telegraaf)

BUITENLAND

Winkeliers New York mogen mensen zonder mondkapje aan de deur weigeren. Volgens gouverneur Cuomo van de staat New York hebben mensen geen recht om winkeliers in gevaar te brengen. Het zijn volgens de gouverneur vooral jongeren die mondkapjes niet gebruiken. Elders in de VS zijn er voorbeelden dat mensen met mondkapjes juist geweigerd worden aan de deur. (NBC, RTL)

Brazilië meldt recordstijging aantal besmettingen 26.417. Het dodental steeg met 1.156 naar 26.754. (Nu.nl)

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is met 741 flink hoger dan een dag eerder. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI). Woensdag waren er nog 353 nieuwe besmettingen. Bij 180.458 mensen in Duitsland is het virus vastgesteld.

COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: Wat er werkelijk speelt, is dat de PvdA wordt beknot in het oppositie voeren, zolang een partijgenoot op het pluche zit. Asscher wil de handen vrij hebben richting de algemene verkiezingen.

AD: Er is niks mis mee als bij een volgende formatie ook eens naar geschikte bewindslieden buiten de bestaande coalitie wordt gekeken. Uiteindelijk is iemands expertise belangrijker dan iemands partijkaart.

NRC: De solidariteit die nú wordt verlangd mag niet beschaamd worden. De behoedzame landen doen er dan ook goed aan waar mogelijk waarborgen te verlangen. De pandemie stelt nieuwe eisen en een welvarend noorden heeft niets aan een armlastig zuiden. Ook Nederland heeft baat bij een gezonde interne markt.

Trouw: maak de verkiezingen pandemieproof: laat Nederlanders stemmen per brief.

Tags

5 METERPVDARIVMTAMARA VAN ARKVIONVWSWHO

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck