Corona Vandaag zaterdag 14 maart 2020

Corona Vandaag zaterdag 14 maart|Italië zingt
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Frankrijk op slot

De horeca en de niet-noodzakelijke winkels gaan dicht in Frankrijk. De overheidsdiensten blijven wel open. Premier Philippe vindt dat de Fransen zich meer moeten houden aan sociale onthouding. Er zijn 91 mensen overleden aan de gevolgen van Corona. Zondag zijn er wel gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk.

Spoedoverleg over scholen

Op zondag is er overleg tussen de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM met het ministerie van Volksgezondheid over de scholen. Afgelopen donderdag was er veel kritiek op het standpunt van het kabinet om de scholen open te houden vanwege het feit dat anders de ouders van de kinderen thuis moeten blijven. De specialisten willen dat de scholen meteen sluiten.

Trump getest voor corona-virus

De VS stellen ook een inreisverbod in voor mensen reizend uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naar Amerika. Dat heeft vice-president Mike Pence bekendgemaakt. President Trump is getest op het coronavirus. Over de uitslag is nog niets bekend.
Actie voor laptops
Niet alle kinderen hebben de beschikking over laptops. Drie basisscholen in Rotterdam-Zuid proberen via een inzameling laptops in te zamelen voor kinderen die wellichtthuis onderwijs moeten volgen en die er zelf niet een hebben.

Corendon stopt vooralsnog

Reisorganisatie Corendon heeft tot 31 maart alle reizen en cruises geschrapt.
Dit geldt in ieder geval tot 31 maart. ‘Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan’, aldus Corendon in een verklaring.
Minister ontmoette besmette collega
De Indonesische collega van verkeersminister Van Nieuwenhuizen is besmet met het corona-virus. De twee hebben elkaar ontmoet bij het laatste staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Of Van Nieuwenhuizen zich nu ook laat testen is onduidelijk.
Italië zingt massaal vanaf de balkons
De Italianen zijn massaal gaan zingen vanaf hun balkons om hun gemeenschapszin te tonen. Kijk hier naar de beelden:
Italië zingt
Spanje gaat op slot
De snelheid van de Corona-besmettingen in Spanje ligt zo hoog dat de regering besloten heeft om het land op slot te gooien. Veel Nederlanders, die wonen in Andalusië, krijgen hier ook mee te maken de komende dagen. Spanje wil hard ingrijpen om de crisis te beteugelen. Vandaag werden er 1500 nieuwe besmettingen gemeld. Je mag allen nog de deur uit om boodschappen en medicijnen te halen.
Bar en boos bij horeca in Noord-Brabant
,,We mogen geluk hebben dat we carnaval gehad hebben”, aldus Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland. De hotels, cafés en restaurants worden in Noord-Brabant hard getroffen door de gevolgen van het corona-virus. De stroom anuleringen bij de horeca in Brabant is sinds donderdag niet meer te stoppen. De ondernemers bereiden zich voor op het ergste. Hotels staan soms zelfs leeg. ,,Is het niet goedkopen om dicht te gaan”, vragen de ondernemers zich af aldus De Vos.
Kwaad om ‘Coronafeestjes’ in België

Minister De Crem (Binnenlandse Zaken) is misnoegd over de ‘coronafeestjes’ die vrijdagavond in Belgische horeca nog zijn gehouden. De Belgische horeca gaat drie weken dicht en derhalve gingen vrijdagavond nog veel mensen naar de kroeg voor een laatste slok buitenshuis. ,,Dit is net wat we wilden vermijden”, aldus De Crem tegen Het Laatste Nieuws.

Opening Keukenhof opgeschort

Keukenhof, het bloemenpark waar veel toeristen normaal op bezoek komen, gaat voorlopig niet open. De seizoensopening op 21 maart is afgelast vanwege het coronavirus. ,,Wij realiseren ons dat deze maatregelen grote persoonlijke en zakelijke gevolgen hebben voor veel mensen en bedrijven die in het voorjaarsseizoen betrokken zijn bij Keukenhof en het internationaal toerisme”, aldus de verklaring.

Laatste nieuws besmettingen
Sinds gisteren zijn 155 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 959. Sinds gisteren 2 patiënten overleden aan COVID-19. Dit betrof oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 12 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 136 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.Vandaag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel om thuis te blijven bij de eerste klachten.
Commentaren kranten
FD
‘Farmasector waarschuwt voor tekort medicijnen door coronavirus’.
Reformatorisch Dagblad„Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil.” Aan dat zinnetje moest ik de afgelopen dagen regelmatig denken. Het stond onder een spotprent uit de tijd van de spoorwegstakingen in 1903.”
Frank Kalshoven in De Volkskrant:
,,Nu we de mechanismen hebben geïdentificeerd, kunnen we kijken naar het kwantitatieve belang ervan voor de Nederlandse economie. Dat is vooralsnog klein, piepklein. Er hebben 1.700 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken, vooral vanwege die tijdelijke productiestop in China (die alweer voorbij is). En nee, ondernemen in horeca, concertbusiness en theater is de komende weken geen feest. Vervelend genoeg”.
De Telegraaf:
,,Het probleem dat premier Rutte schetst – dreigend gebrek aan hulpverleners omdat ze hun kinderen zouden moeten opvangen – speelt niet in Frankrijk. Volgens president Macron hoeven ouders die hard nodig zijn voor beheersing van de gezondheidscrisis zich geen zorgen te maken: per regio wordt gezorgd voor kinderopvang. Ook in België, waar scholen dichtgaan, is opvang beschikbaar voor ouders die in de zorg werken. Waarom kan dat in Nederland niet?”
The Guardian
Voormalig premier Gordon Brown over de politieke leiders van nu: HIER KLIKKEN.
,,As I learned in the 2008 crash, a global problem requires governments to work together. Today’s populist nationalism puts us all at risk.”
Uitstel EK

De kans dat het EK voetbal doorgaat, wordt steeds kleiner in verband met Corona. De UEFA hakt mogelijk al komende week de knoop door over Euro 2020. Uitstel tot de zomer van 2021 is het alternatief. Bovendien wordt het EK volgens een nieuw format in veel landen afgewerkt. ,,Het is vrijwel onmogelijk om het EK op een normale manier te organiseren. Ik zie het somber in”, aldus de spelersvakbond.

Akkoord in Verenigde Staten

Het was steeds kantje boord de laatste week. Maar na stevige onderhandelingen tussen Nancy Pelosi van de Democraten en minister van Financiën Steven Mnuchin is een akkoord bereikt. Getroffen families door het Corona-virus kunnen financieel worden bijgestaan. Een flinke meerderheid (363-40) steunde het wetsvoorstel.

Vier geen verjaardag
Stel de viering van je verjaardag even uit. Dat is het dringende advies van hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans. ,,In plaats van wijzen naar de overheid moet je naar jezelf kijken. Blijf waar het kan gewoon binnen”, aldus Koopmans in het AD van vandaag.
Boetes in Gelderland

Wie naar een feest gaat met meer dan 100 bezoekers riskeert in Doetinchem een boete van €4500 of zelfs een celstraf van 3 maanden. Dat volgt uit een noodverordening in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG).

China
Volgens correspondente van De Telegraaf Cindy Huijgen raken de straten van Beijing weer wat voller. Volgens Huijgen zijn de laatste cijfers aldus:

Koninklijk Huis

De leden van het Koninklijk Huis volgen de adviezen op van het RIVM. In verband daarmee heeft een aantal organisaties laten weten dat geplande bijeenkomsten in Nederland waarbij ook leden van het Koninklijk Huis aanwezig zouden zijn, geen doorgang kunnen hebben. Het Koninklijk Paleis Amsterdam zal in lijn met de nieuwe maatregelen gesloten zijn voor publiek tot en met 31 maart.

Ali B stelt gerust

Rapper en artiestenmanager Ali B heeft een buffer voor de financiële tegenvallers als gevolg van het Coronavirus. Failliet gaat hij niet, zegt Ali B, die eerder wel suggereerde dat hij zich zorgen maakt. Hij heeft spijt van zijn woorden, maar gaat niet failliet door de uitbraak van het coronavirus.

Apple sluit winkels

Apple gooit alle winkels buiten China tot 27 maart op slot. In Nederland zijn er Apple-stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Apple heeft dit besloten om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan.

Epidemioloog John Paget in Trouw

Volgens epidemioloog John Paget volgt Nederland vooralsnog de Corona-curve van Italië. Dat zegt Paget in dagblad Trouw vandaag. Volgens Paget bevestigen de cijfers dat Nederland over twee weken is waar Italië nu staat, ,,Voordat je effect ziet van de maatregelen, ben je sowieso twee weken verder. Als we iets willen zeggen over wanneer deze uitbraak in Nederland eindigt, moeten we kijken wanneer in Italië de curve afbuigt”, aldus Paget.

Voldoende WC-papier

Hé collega’s, denken jullie dat het wc-papier opgaat?”, vraagt een magazijnmedewerker zich lachend af. ,,We hebben genoeg.” Op het filmpje is te zien dat het magazijn vol ligt met wc-papier.

Operaties afgezegd

Operaties die niet spoedeisend zijn worden masaal afgezegd door de Nederlandse ziekenhuizen. In verband met de enorme toeloop van Corona-patienten die  worden zo veel mogelijk bedden vrijgemaakt. Operaties die later kunnen worden uitgevoerd, zoals aan heupen en schouders, worden uitgesteld. Per

Ontdekking Erasmus

Mogelijk hebben wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht een  antilichaam ontdekt tegen het Corona-virus. Op basis van het SARS-virus zijn de wetenschappers aan de slag gegaan. Pas na dse testfase kan er mogelijk pas een medicijn van worden gemaakt. De wetenschappers hebben een artikel ingestuurd bij het medisch blad Nature.

Columniste Sheila Sitalsing in de Volkskrant:

Citaat column van Sheila Sitalsing:,,Hamsteraars, straks, wanneer het leven zijn normale loop heeft hervat, breng die pakken gedroogde bonen en die weeshuisvoorraad pastasaus alsjeblieft ruim voor de vervaldatum naar de voedselbank”

Scholen

De MBO Raad en de PO Raad komen de leraren tegemoet. Scholen krijgen de ruimte om onderwijs online te geven en ter voorbereiding daarop mogen zij ook een aantal dagen sluiten. Dat meldden de MBO Raad en PO Raad. ,,De coronacrisis vraagt om een andere manier van onderwijs en daarom heeft de MBO Raad in overleg met het ministerie van OCW, sectorraden en bonden afgesproken dat onderwijs ook op een andere manier georganiseerd kan worden”, aldus de Raad

Trump: het is niet mijn schuld

President Trump vindt dat hij geen enkele verantwoordelijkheid draagt dat het virus in de USA is gekomen. Hij verwijt Europa dat er niet adequaat is ingegrepen. Overigens lekte vannacht uit dat een speciaal (medisch) virusteam in 2018 is opgeheven. Democraten en Republikeinen in het Congres komen waarschijnlijk vandaag tot een akkoord voor een hulpprogramma aan noodlijdende bedrijven en burgers.

De laatste stand

Per vandaag zijn 190 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest. Er zijn sinds gisteren 5 nieuwe patiënten overleden aan COVID-19. Dit betrof allen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 10 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 115 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

Tags

Ali BAppleBoetes gelderlandCora van NieuwenhuizenCorendonCorona VandaagDe TelegraafEK 2020hamsterenKoninklijk Huis

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie