Corona Vandaag zondag 15 maart 2020

Zondag 15 maart 2020
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande
Dit zijn de vitale beroepsgroepen
 • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
 • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
 • Openbaar vervoer
 • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
 • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etcetera.
 • Vervoer van afval en vuilnis
 • Kinderopvang
 • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
 • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard)
 • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente)

Spontane hulpacties in het land

In het hele land ontstaan er hulp- en zorgacties om ouderen te helpen of op kinderen op te passen als de ouders moeten werken. Het personeel van bijvoorbeeld Landhuishotel De Bloemenbeel biedt zich en masse aan voor klussen in de samenleving. ,,Samen Corona de baas, grijp die kans!”, roept eigenaar Raymond Strikker mensen met een hulpvraag op te reageren. ,,Er staat een prachtig team gemotiveerde, goed opgeleide en betrokken vrijwilligers klaar” aldus Strikker.
Harde klappen voor de horeca
Eigenaren van restaurants en cafés sluiten zondag om 18.00 uur hun deuren. Drie weken lang blijven de deuren dicht. Het kabinet heeft een aantal maatregelen beschikbaar om de ondernemers te steunen, zoals deeltijd ww.
Scholen, eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, sauna’s, coffeeshops en seksclubs dicht
Het kabinet heeft besloten om Nederland voor de komende drie weken (tot 6 april aanstaande) op slot te doen. het besluit van vorige week om de scholen open te laten wordt weer teruggedraaid. Het was niet langer verantwoord om de scholen open te houden vanwege de hoge uitval van leraren, aldus minister Slob (Onderwijs).
Extra kinderopvang
Voor kinderen van ouders met essentiële beroepen, zoals onder andere zorg, brandweer en politie, wordt opvang geregeld.
‘Dit is niet de laatste maatregel’
,,Dat er vervolgmaatregelen komen is aan de orde”, aldus minister Buis, die de medewerkers in de zorg en bij alle andere overheidsdiensten een hart onder riem stak. ,,Nederlanders let een beetje op elkaar.” Bruins zei nog eens dat er niet gehamsterd hoeft te worden, omdat de voedselvoorziening niet in gevaar is. Verder riep hij om anderhalve meter afstand te houden van andere mensen.
MINISTERS BRUINS EN SLOB: SCHOLEN GAAN MAANDAG DICHT
Minister Slob (Onderwijs) en minister Bruins (Zorg) geven om 17.30 uur een persconferentie, waar ze vergaande maatregelen bekendmaken om het coronavirus te bestrijden. Een van de onvermijdelijke besluiten is om de lessen op scholen tijdelijk op te schorten en online te verzorgen en opvangvoorzieningen voor de jongeren te creëren. Mogelijk worden ook sportclubs en horeca tijdelijk gesloten.

Maandagavond spreekt premier het land toe

Het gebeurt slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, maar morgenavond staat een toespraak gepland van premier Rutte. Het kabinet grijpt zelden naar dit middel en het geeft de ernst van de situatie weer, omdat er grote risico’s zijn voor de volksgezondheid in ons land. De laatste keer dat dit gebeurde was toen minister-president Den Uyl tijdens de oliecrisis in 1973 het volk toesprak
Zingen in Duitsland lukt niet
Zoals de Italianen en de Spanjaarden zongen vanaf hun balkons om medisch personeel een hard onder de riem te steken, in Duitsland lukte het niet. Een Duitser die ’99 Luftballone’ inzette in een woonwijk krijgt geen bijval. Sterker nog: de man krijgt de wind van voren. Een buurvrouw dreigt zelfs de politie te bellen.

Eindexamenkandidaten in onzekerheid

Besluitvorming over de sluiting van middelbare scholen brengt eindexamenkandidaten in een lastig parket. Tienduizenden scholieren leggen de komende weken de laatste tentamens af die meetellen voor het eindcijfer. Als de scholen sluiten zal er voor deze groep aparte maatregelen worden genomen.
Oostenrijk grijpt keihard in
Oostenrijk gaat vrijwel helemaal op slot. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft verordonneerd dat in het hele land niet meer met meer dan 5 mensen bij elkaar mag zijn. Daarnaast is er een mobilisatie afgekondigd van alle Oostenrijkers die de afgelopen 5 jaar in ciliele dienst hebben gewerkt. Zij moeten zich melden.
.
Verwacht Nieuws
 • – persconferentie Noord-Brabant geannuleerd
 • – overleg in Den Haag over sluiting scholen.
 • – crisioverleg kabinet later op de dag over sluiting scholen en vergaande maatregelen in Noord-Brabant.
LAATSTE UPDATE RIVM8 patiënten overleden, 176 nieuwe patiënten, in totaal  1135 positief geteste personenSinds gisteren zijn 176 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1135.Sinds gisteren zijn 8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu  20 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn  162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Mogelijk 6000 besmettingen in Newderland

RTL Nieuws medlt dat er al zo’n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest. De redactie heeft een mail gezien van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden. ,,Op basis van de piramidescenario’s kunnen we berekenen dat er momenteel circa 6000 personen besmet zijn of zijn geweest met het coronavirus. Dat is 0,03 procent van de bevolking.”

Persconferentie Noord-Brabant 14.15 uur

Om 14.15 uur houden de burgemeesters in Noord-Brabant een persconferentie waar ze extra maatregelen bekend maken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Brabant wordt extra hard getroffen door het coronavirus. Vermoed wordt dat de cafés in de grensstreek worden gesloten vanwege de toeloop van het Belgische publiek.

EasyJet stopt met Spanje

Vliegmaatschappij EasyJet vliegt vandaag en morgen nog normaal op Spanje, maar stopt daarna voor twee weken naar het land waar de noodtoestand is uitgeroepen. Mogelijk zal de Britse alleen nog in geval van calamiteiten noodvluchten uitvoeren.

Wintersport Frankrijk voorbij

Alle Franse ski-oorden zijn per direct gesloten in verband met de corona-crisis. Daarme stopt het wintersportseizoen anderhalve maand eerder dan normaal.

Michelin-restaurant Bij Jef sluit tijdelijk

Eigenaren Jef Schuur en Nadine Mögling hebben besloten hun sterrestaurant Bij Jef op Texel twee weken te sluiten. Nadine: ,,Wij zijn een plek waar mensen bij elkaar komen om onbezorgd te genieten. Door het coronavirus kunnen wij die onbezorgdheid niet garanderen. Hoewel de overheid voor de horeca nog geen directe adviezen afgeeft, nemen wij nu zelf onze verantwoordelijkheid.”

‘Sluit Brabantse cafés’

Belgen steken de Nederlandse grens over voor cafébezoek nadat bij de zuiderburen de kroegen zaterdag werden gesloten. Burgemeester Van Miert van Turnhout vindt dat de cafés in gemeenten als Breda, Roosendaal, Eindhoven en Tilburg hun deuren moeten sluiten.

Supermarkten: meer dan 100

Supermarkten zijn uitgezonderd op de 100-maatregel van de overheid, benadrukt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Supermarkten zijn onderdeel van de zogeheten ‘vitale infrastructuur’ in de samenleving. Dat geldt ook voor diensten als de zorg, brandweer en politie.” Hamsteren wordt ontraden.

Van Nieuwenhuizen werkt 2 weken thuis

Verkeersminister Van Nieuwenhuizen werkt thuis nadat is gebleken dat haar Indonesische collega besmet is met het corona-virus. De twee hebben elkaar ontmoet bij het laatste staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Of Van Nieuwenhuizen zich nu ook laat testen is onduidelijk. De bewindsvrouw voelt zich goed.

Laatste cijfers uit China

Volgens correspondente van De Telegraaf zijn er in China 20 nieuwe zieken, van wie 16 mensen buiten China besmet zijn geraakt. Daarmee lijkt corona zich in China te stabiliseren:

 Applaus-actie Spanje voor medisch personeel

Gisteravond hebben Spanjaarden massaal geaupplaudiseerd voor het zorgpersoneel in ziekenhuizen en werkzaam op bijvoorbeeld de ambulances. Om precies 10 uur ging het applaus als een vuurtje door alle steden. De oproep vond plaats via sociale media #AplausoSanitario.

Kijk hier wat er gisteravond in Spanje gebeurde:

Test je kennis over corona

Het Rode Kruis heeft een kennistest over het coronavirus online gezet. HIER kun je je kennis testen over wat je kunt doen om het virus te bestrijden.

Gevangenissen dicht

Op bezoek gaan in een gevangenis zit er voorlopig niet meer in. Alle verloven van gevangenen en tbs’ers zijn ook voorlopig ingetrokken. Alleen voor advocaten en voor bezoek aan jeugdgevangenissen kan een uitzondering worden gemaakt.

‘Helft Nederlanders krijgt Corona’

Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding van het Het RIVM, gaat ervan uit dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren het coronavirus gaat oplopen. ,,Het virus zal bij ons blijven, we zullen dit als maatschappij moeten doormaken”, aldus Van Dissel in NRC, die de afgelopen dagen ook bij de persconferenties van premier Rutte  aanwezig was.

Code Rood in Limburg

De situatie in sommige delen van Limburg verslechterd. Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen zetten zich schrap door toename van het aantal met corona besmette mensen in de regio. Volgens Roel Goffin van de Raad van Bestuur van het Zuyderland is er sprake van code rood.

Tweede Kamer: vandaag NIET vergaderen

Het verzoek van PVV en Forum voor Democratie om de Tweede Kamer vandaag bijelkaar te laten komen om de (tijdelijke) sluiting van de scholen af te dwingen is niet ingewilligd. ,,Zojuist berichtte Khadija Arib mij telefonisch dat GEEN van de andere partijen (behalve PvdD) ons verzoek voor een spoeddebat steunt”, aldus Baudet. 

Frankrijk op slot

De horeca en de niet-noodzakelijke winkels gaan dicht in Frankrijk. De overheidsdiensten blijven wel open. Premier Philippe vindt dat de Fransen zich meer moeten houden aan sociale onthouding. Er zijn 91 mensen overleden aan de gevolgen van Corona. Zondag zijn er wel gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk.

Spoedoverleg over scholen

Vandaag is er overleg tussen de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM met het ministerie van Volksgezondheid over de scholen. De kans is groot dat het kabinet alsnog besluit de scholen, in navolging van veel Europese landen, dicht te houden. Afgelopen donderdag was er veel kritiek op het standpunt van het kabinet om de scholen open te houden vanwege het feit dat anders de ouders van de kinderen thuis moeten blijven. De specialisten willen dat de scholen meteen sluiten.

Trump negatief getest op corona-virus

De VS stellen ook een inreisverbod in voor mensen reizend uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naar Amerika. Dat heeft vice-president Mike Pence bekendgemaakt. President Trump is getest op het coronavirus en is volgens het Witte Huis geen drager van het virus.

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

Tags

CoronaCorona VandaagDe TelegraafJaap van DisselKoninklijk HuiKoninklijk HuisTrumpVolkskrant

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck
 • micazu: Mijn huis, jouw vakantie