Corona Vandaag zondag 29 maart 2020

Corona Vandaag zondag 29 maart 2020
Door: Jos La Grande
29-03-2020

LAATSTE NIEUWS CORONA VANDAAG:

  • NOODHOSPITAAL CENTRAL PARK NEW YORK

  • AHOY ROTTERDAM VANGT PATIËNTEN OP

  • BELGISCHE KAT HEEFT CORONA


Noodhospitaal in Central Park New York

In Central Park in New York wordt momenteel gewerkt aan een noodhospitaal voor coronapatiënten. Een aantal witte tenten vormen het hospitaal, dat een speciale afdeling krijgt voor longzorg. Zeventig specialisten zullen vanaf morgen patiënten ontvangen in het noodhospitaal.

Tekst gaat verder onder advertentie

Ahoy Rotterdam vangt patiënten op

Binnenkort kunnen patiënten die wel zorg nodig hebben maar niet naar het ziekenhuis hoeven, worden opgevangen in Rotterdam Ahoy. Daar wordt nu een extra voorziening gerealiseerd en bedden neergezet. Patiënten met corona kunnen daar worden opgevangen maar ook andere patiënten kunnen in Ahoy verblijven. Vandaag worden er 88 bedden neergezet. Dat aantal kan worden uitgebreid naar 680 bedden.


Belgische kat heeft corona

Een Belgische kat is besmet met corona. De eigenaar had ook coronaverschijnselen en die heeft het virus zeer waarschijnlijk overgedragen. Overdracht van het virus van dier op mens wordt niet voor waarschijnlijk gehouden. De kat had diarree en ademhalingsproblemen. De Belgische viroloog Steven Van Gucht bevestigde dat het virus was ontdekt door de veterinaire faculteit van Luik. Hij benadrukte dat dit een uitzondering is. Kat en eigenaar waren gisteren nog in goede conditie.


Koning Willem-Alexander in actie

Het koninklijk huis gebruikt alle invloed en entree’s om mee te helpen het corona-crisis te beteugelen. Naar nu blijkt heeft koning Willem-Alexander de telefoon gegrepen en heeft gebeld met het Duitse bedrijf Dräger. De onderneming maakt beademingsapparaten. De RVD bevestigt dat de koning heeft gebeld, de naam van het bedrijf wordt niet genoemd. Overigens is het aantal dodelijke slachtoffers bij onze oosterburen ‘relatief’ laag. De reden is waarschijnlijk dat de Duitsers miljoenen coronatests doen.

Koning belt


Terugroepactie voor afgekeurde maskers

Een tegenvaller voor de Nederlandse zorg: de helft van de geimporteerde mondmaskers blijkt ondeugdelijk. De partij is gekocht in China. Het gebruiken van de mondmaskers zorgt voor een extra risico voor zorgpersoneel. Van de partij FFP2-maskers (plm. 1,3 miljoen stuks) wordt nu de helft terug geroepen, meldt de NOS.


Bill Gates geeft 100 miljoen dollar tegen corona

Bill Gates (Microsoft-oprichter) geeft via zijn stichting $100 miljoen om het Coronavirus te bestrijden. Een van de rijkste ondernemers ter wereld heeft in 2015 de wereld al gewaarschuwd voor een pandemie, die veel slachtoffers zou kunnen eisen. Gates verwacht dat er binnen anderhalf jaar een caronavaccin is.

Bill Gates


Kabinet verruimt regeling na rumoer

,,Ook winkeliers en ondernemers in de non-food sector kunnen vanaf aanstaande maandag gebruik maken van de regeling voor ondernemers in de getroffen sectoren”, aldus Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken. Het statement kwam omdat er groot rumoer is onder ondernemers (met name winkeliers en schoonheidssalons) die niet onder de regeling blijken te vallen. Ze kregen nul op het rekest als ze het formulier invulden.


Totaal aantal IC-opnamen 926

De Stichting Nice, Nationale Intensive Care Evaluatie, houdt dagelijks een registratie bij van het aantal coronapatiënten op de intensive care. Het geeft een beeld van de ernst van de situatie. Het totaal aantal bewezen en verdachte COVID-19 opnamen in de Nederlandse ICs was op zondagochtend 29 maart 2020 926. Voor een actueel beeld: ga naar de website van de stichting: klik HIER.

Banner Corona Vandaag


Trump: toch geen lockdown New York

Nog geen 12 uur later nadat president Donald Trump een lockdown voor New York, New Jersey en delen van Connecticut opperde als maatregel tegen de verdere verspreiding van New York, kwam hij daarop terug. De boodschap veranderde in een scherp reisadvies. Amerika-whatchers gaan ervan uit dat Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, de president erop heeft gewezen dat hij daar niet over gaat.

NYC in crisis

Meer beademingsapparaten

Het aantal beademingsapparaten voor ons land is met 1000 toegenomen dankzij een leverantie vanuit de Verenigde Staten. Eergisteren kwamen er uit Duitsland duizend bewakingssystemen voor patiënten. De apparatuur wordt door VWS verdeeld over de verschillende ziekenhuizen die met tekorten kampen, terwijl de piek de komende weken wordt verwacht.

Banner Corona Vandaag


Oproep kabinet: solidair en integer

Verhuurders van vastgoed of sterke bedrijven die hun betalingstermijnen verlengen zijn een doorn in het oog van een aantal politieke partijen. De overheidssteun gaat bij ondernemers die wankelen linea recta naar de huur van het pand. Mona Keijzer, staatssecretaris EZ: ,,Ik roep financieel sterke bedrijven en institutionele beleggers in NL op kleinere bedrijven te helpen. Onderlinge solidariteit en integer handelen kunnen negatieve economische gevolgen verkleinen van de coronacrisis.”

Regeling


Verdere toename aantallen, maar minder snelle groei

Het totaal aantal gemelde overleden patiënten van afgelopen dag is opgelopen met 93 tot 639. Er zijn 1159 patiënten bijgekomen. Dat aantal is de afgelopen 24 uur toegenomen tot 9762. Volgens het RIVM neemt het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en Intensive-Careopnames ook vandaag iets minder snel toe. Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken.


Snelle coronatest in USA

Het Amerikaanse bedrijf Abbott Laboratories, een grote farmaceut met ook een vestiging in Nederland, gaat volgende week een test op de markt brengen waardoor na 5 minuten duidelijk wordt of je wel of niet het coronavirus hebt opgelopen.


Daklozen worden geholpen

Het kabinet neemt extra maatregelen voor onbehuisden. Het Leger des Heils had hiervoor eerder deze week gepleit. Voor dak- en thuislozen komen er slaapplekken. Daarnaast moeten gemeenten overdag inlooplocaties organiseren, waar dak- en thuisloze mensen warm kunnen worden en terecht kunnen voor een sanitaire stop, een warme maaltijd en andere vormen van ondersteuning. ,,Juist nu is er behoefte aan goede opvang, maar tegelijkertijd moeten er maatregelen worden genomen om besmettingen in de opvang te voorkomen”, aldus staatssecretaris Blokhuis.

Leger des Heils


Komende week informatie voor ondernemers

Het geduld van ondernemers over de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (NOW) wordt stevig op de proef gesteld. Een vergoeding tot 90% van de loonkosten is een belangrijke voorwaarde om bedrijven overeind te houden in deze crisis. Eerder is al geregeld dat ondernemers uitstel van belastingen kunnen aanvragen en er garanties zijn van de overheid voor leningen (BMKB). Verwacht wordt dat de regeling volgende week wordt opengesteld.

mkb


Corona was er al voor carnaval

Het coronavirus was er in Brabant voordat carnaval werd gevierd. De eerste klachten onder het personeel van ziekenhuizen in Breda en Tilburg dateren zelfs voordat de eerste coronapatiënt op 27 februari jl. in het ziekenhuis werd opgenomen. Dit blijkt uit een onderzoek onder de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen.


Suriname voert de avondklok in.

Tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends mag niemand in Suriname nog de straat op. Bouterse, de huidige president van Suriname, waarschuwde dat zijn land niet is voorbereid op een grote stroom corona-patiënten. ,,Het is de tijd om voor elkaar te zorgen. Help uw seniore familieleden. We hebben elkaar nu nodig”, aldus Bouterse.


Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken?

Klik HIER voor de hulp van het Rode Kruis.


Meer informatie over steunregelingen

De Kamer van Koophandel geeft uitvoerige informatie op welke wijze je als eigenaar van een bedrijf of als zzp’er financiële steun kunt ontvangen. Klik HIER


HET NIEUWS VAN VANDAAG:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.


HET NIEUWS VAN GISTEREN:

Corona Vandaag 28 maart 2020

Meer DenD