Côte d’Azur-deskundige Tonny Eyk: De weg kwijt in Saint-Tropez…

Tonny Eyk Ici Teun column|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

In zomerse hoogtijdagen ontvluchten wij al vele jaren de Côte d’Azur, vooral in verband met drukte, de boulevards waar je met de auto in file moet rijden en de overvolle stranden. Er is niets mooiers dan het achterland van de Côte d’ Azur, met kleine dorpjes, restaurantjes, historie en de wijnvelden van de Côte de Provence.

Helaas, van de bijzondere sfeer en traditie uit de jaren’50 is in Saint Tropez niet veel meer over. Treurig zijn de overvolle parkeerplaatsen van het dorp, maar ook de toeristen die in het haventje rondlopen, kijkend naar schepen, jachten en zich afvragen: ‘wie zitten er nu weer op de boot?’.

Bofkonten

Als ze een plaatsje kunnen veroveren op een terrasje of het bekende Senequier zijn het bofkonten,  ze zullen niet opmerken dat de prijzen van een simpele Cola,  Orangina, aperitief, café of cappuccino (9.50 eur) zijn opgefokt. De strandtenten, zoals de zeer populaire Club’55 van de familie Calmont (sinds 1 april j.l. weer geopend) zijn nog aan het bijkomen van corona, de glans was verdwenen.

Gelukkig ziet men er momenteel minder Nederlandse gasten dan enige jaren geleden, want er waren heel wat ‘schreeuwers’ die je ook niet in Amsterdam wil ontmoeten.

Brigitte Bardot

De onvergetelijk mooie Brigitte Bardot, de Mona Lisa van de jaren’50, woont al jaren niet meer in het voormalige trefpunt van de Beau Monde maar een paar kilometer zuidelijker in La Madrague.

Helaas hebben de bewoners van Saint-Tropez Brigitte al jaren niet meer in het dorp gezien, charmant lopend met haar hondjes en een stokbrood onder de arm. Echter, in Saint Tropez kan de toerist nog steeds de beroemde Tarte Tropézienne kopen. Deze taart werd speciaal voor Bardot gecreëerd door banketbakker Alexandre Micka in 1955 toen de wonderschone filmster op tournée was om haar film” Et Dieu créa la femme” te promoten. De zaak van Micka zit nog steeds in het hoofdstraatje van Saint-Tropez en is op de zondagmorgen geopend. Waarschijnlijk heeft hij met de taart meer verdiend dan Brigitte met haar film!

Waar is de pinautomaat?

Natuurlijk zitten er in Saint Tropez uitstekende hotels en voortreffelijke restaurants, zelfs meer dan vroeger, daar is geen twijfel over mogelijk, neem b.v. Byblos, Château de la Messardière, Cheval Blanc St-Tropez, La Bastide de St.-Tropez, Villa Belrose en het ultra moderne Sezz met alles d’r op en d’r aan…..een ware trendsetter!

Overigens, in de meeste hotels met toprestaurants zijn op zondagen de lunches perfect, maar de meeste prijzen maken er geen aangename lunch van. Wie in het Michelin 3 sterrenrestaurant LA VAGUE d’OR van Cheval Blanc St-Tropez een menu zou willen bestellen  moet denken aan 300 tot 380 euro. Als je hiervan bent bijgekomen kun je een suite reserveren bij Byblos, voor 2 personen moet men rekenen op een bedragje tussen de 910 en 3850 euro.

Tags

CORONAPROVENCESAINT TROPEZTONNY EYK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck