Crowdfunding ‘Ruinerwoldkinderen’ haalt 340.000 euro op

Door: DitjesDatjes
18-04-2021

In een weekeind tijd is met een crowdfundingsactie ruim 340.000 euro opgehaald voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’. Het geld gaat via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het verhaal over de familie stond de afgelopen weken weer flink in de schijnwerpers vanwege de documentaire De Kinderen van Ruinerwold, die op NPO1 werd uitgezonden. Documentairemaakster Jessica Villerius praat daarin met de oudste kinderen uit het gezin. Zij hebben haar in 2019 benaderd was omdat ze hun verhaal wilden doen. Villerius heeft ze sindsdien gevolgd. Miljoenen mensen keken naar de serie.

De inzamelingsactie begon vrijdagmiddag rond 14.30 uur en liep al vanaf het begin hard; vrijdag om middernacht stond de teller al op bijna 67.000 euro, zaterdag en zondag liep dat bedrag hard op en zondagochtend stond de teller op ruim 270.000 euro, het streefbedrag. Naast donaties zijn er ook veel lieve en bemoedigende berichten binnengekomen. “We zullen deze bundelen en aanbieden aan de kinderen”, liet de Stichting Kinderen van Ruinerwold daarover weten. De crowdfundingsactie blijft de komende week nog doorlopen via de website geef.nl.

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Maar de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat de strafvervolging van Van D. moest worden beëindigd omdat hij door zijn slechte gezondheid niet kan terechtstaan. Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Advocaat Corinne Jeekel heeft inmiddels laten weten namens de oudste vier kinderen een civiele procedure te willen beginnen tegen hun vader.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD