Cultuurfonds schrapt prins Bernhard na ophef over nazi-lidmaatschap

Cultuurfonds schrapt Prins Berhard
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat vanaf vandaag verder als het Cultuurfonds. Het besluit volgt op het nieuws dat de Bernhard lid is geweest van de NSDAP, de nazipartij van Adolf Hitler.

,,Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud”, aldus directeur Cathelijne Broers. ,,Het Cultuurfonds is het enige fonds in Nederland waaraan je over de volle breedte van cultuur en natuur geld kunt geven en bij kunt aanvragen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich in onze naam kan herkennen.”

Nazi-lidmaatschap

Het Cultuurfonds komt voort uit het Prins Bernhard Fonds, waar de prins vanaf 1940 tot aan zijn overlijden aan verbonden was. In 1999 werd de naam gewijzigd in Prins Bernhard Cultuurfonds. Maar begin oktober werd het fonds overvallen door het nieuws dat in het archief van prins Bernhard een NSDAP-pas was aangetroffen. De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigde daarna het bestaan van de pas. Eerder werd al een kopie van de kaart gevonden.

Ontkend

Bernhard heeft zijn lidmaatschap van de nazipartij tot aan zijn dood in 2004 ontkend. ,,Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad”, zei hij in een interview met de Volkskrant.

Tags

PRINS BERNHARD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck