,,Dáárom is deze Koningsdag pijnlijk voor Ali B!”

Matthieu weet iets over Ali B
Door: Matthieu Slee
27-04-2022

Tijdens Koningsdag 2020 trad Ali B op voor bewoners van verpleeghuizen en woonzorgcentra. Ook organiseerde hij in dat coronajaar een brievenactie voor de jarige Willem-Alexander. Hoe dramatisch anders is de situatie nu…

,,Dit is het mooiste optreden dat ik ooit heb gegeven. Echt waar! Ik heb gezworen dat ik me voor deze mensen wil blijven inzetten. In elk geval totdat ik zelf die leeftijd heb bereikt.’’ Dát was de Ali B die Nederland in 2020 goed dacht te kennen, en koesterde.

Niet alleen de hulpbehoevenden waren Ali dankbaar. Ook de jarige Willem-Alexander was in zijn nopjes met de rapper. Ali had een actie in touw gezet waarbij kinderen een boodschap naar de Koning konden insturen ter gelegenheid van diens verjaardag.

Misstanden
De brieven en tekeningen van de jeugdige Oranje-fans werden gebundeld en overhandigd aan Willem-Alexander. De Koning nam in NPO 3-programma Zapplive Extra de eerste brief in ontvangst: ,,Ik verheug me op de rest en ga genieten van alle brieven.” Hij bedankte Ali.

Vandaag zal Willem-Alexander waarschijnlijk liever niet met Ali geassocieerd worden.

De Ali B die in 2020 door Nederland nog op handen werd gedragen, is sinds de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice van zijn voetstuk gevallen. Deze week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het een strafrechtelijk onderzoek gaat instellen naar Ali B. (en diens Voice-collega’s Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn).

Inmiddels is er een derde aangifte gedaan tegen Ali. Eerder werd tweemaal aangifte gedaan wegens verkrachting. De nieuwe aangifte gaat om aanranding. Maar het zal nog geruime tijd duren voordat een rechter zich over de aangiften zal buigen. Volgens zijn raadsman heeft het OM een zwakke zaak, maar de reputatie van Ali ligt natuurlijk al in duigen.

Geflirt en gezoend
Zelfs collega-BN’ers keren zich van hem af. Ellen ten Damme zegt nu dat ook zij slachtoffer is geweest van grensoverschrijdend gedrag van Ali B. ,,Ik vind hem echt een lul. Hij spoort echt voor geen meter. Er is nu een momentum om dat fenomeen van mannen die denken dat ze maar alles kunnen maken door status of geld of wat dan ook, een halt toe te roepen.”

Ali reageerde verontwaardigd: ,,Acht jaar geleden hebben Ellen en ik wat geflirt en gezoend. Zoals we dat jaren eerder ook al eens deden. Vrijwillig en als twee volwassen mensen. In de beeldvorming word ik nu dader en Ellen slachtoffer. Het is onbegrijpelijk, want in de jaren na 2014 stuurden we elkaar lieve berichten en zagen we elkaar af en toe. Ik snap er niks van.”

Nederland viert vandaag feest, maar Ali heeft weinig reden om uit zijn dak te gaan. Ook treedt hij dit jaar niet op. Ali zal vandaag ongetwijfeld terugdenken aan die bijzondere corona-Koningsdag in 2020. De dag waarop hij zijn ,,mooiste optreden ooit” had en zelfs werd bedankt door ons Staatshoofd. Hoe heeft het zo kunnen misgaan?

Klik HIER voor de vorige column van Matthieu Slee

Meer DenD