Showbizz-deskundige Matthieu Slee: Dáárom moet De Mol stoppen met Vandaag Inside!

Matthieu weet iets over Johan Derksen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Vandaag Inside is vanaf maandag terug op de buis. John de Mol heeft met Johan Derksen om de tafel gezeten en kennelijk een goed gesprek gehad. Maar komt hiermee de geloofwaardigheid van De Mol niet in het geding?

John de Mol reageerde in de veelbesproken MeToo-uitzending van BOOS dat hij zich niet kon voorstellen dat er bij The Voice of Holland een cultuur heerste waarbij mensen bang zouden zijn om zich uit te spreken. Vrouwen die bij Talpa werken reageerden verontwaardigd. Ze plaatsten zelfs direct een advertentie in het AD met de tekst ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.

Smakeloos
Geschrokken liet De Mol weten dat hij onbedoeld de indruk had gewekt dat hij de schuld bij de slachtoffers legt. Hij ging zijn leven beteren. ,,Ik ga me voor de volle 100 procent inzetten om dit te veranderen. Ik hoop dat er een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt, maar ik ga daar niet op wachten. Ik ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten.’

Dat eigen bedrijf Talpa is ook verantwoordelijk voor Vandaag Inside. In deze talkshow nam Johan Derksen het op voor (zoon) Johnny de Mol. Johnny had laten weten dat hij tijdelijk stopt met de presentatie van zíjn talkshow. Dit naar aanleiding van een beschuldiging van seksueel misbruik aan zijn adres. Derksen vertelde een smakeloze anekdote waarmee hij wilde illustreren dat er vroeger veel meer kon dan nu. Hij kreeg de lachers op zijn hand, maar ontketende een rel.

Kwetsend
Het verhaal van de kaars schokte Nederland. Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel geweld, liet weten: ‘Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal.’ En staatssecretaris Gunay Uslu (Media) noemde de uitspraken kwetsend en vernederend voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld.’ Een dag later nuanceerde Derksen het verhaal, maar hij weigerde zijn excuses aan te bieden, zoals de Talpa-directie had geëist.

Liever hield hij de eer aan zichzelf en dus stapte Derksen op. Opmerkelijk genoeg waren er daarna opeens heel veel mensen van mening dat ‘De Snor’ ten onrechte was opgestapt. En inmiddels vindt ook De Mol dat de smakeloze grap van Derksen geen reden hoeft te zijn voor een definitieve exit.

De ‘bredere maatschappelijke discussie’ die De Mol in zijn bedrijf wilde opstarten, heeft kennelijk minder prioriteit als de kijkcijfers eronder te lijden hebben.

Grensoverschrijdend
Dat Derksen in een overmoedige bui, met de lachers op zijn hand, struikelde over zijn eigen verzonnen anekdote is heel stom, maar geen doodzonde. Toch betwijfel ik of De Mol er goed aan doet om het programma terug te brengen op de buis. Want wat voor signaal geef je daarmee af?

Na de affaire rond The Voice, het feit dat hij zwager Jeroen Rietbergen eerder de hand boven het hoofd heeft gehouden, en de beschuldigingen aan het adres van zijn zoon, zou John de Mol elke schijn moeten vermijden dat hij grensoverschrijdend gedrag bagatelliseert. Dat de kijkcijfers onder druk staan en trouwe fans van Johan Derksen teleurgesteld zijn, doet daar niets aan af.

Klik HIER voor de vorige column van Matthieu Slee.

Tags

GUNAY USLUJOHAN DERKSENJOHN DE MOLJOHNNY DE MOLTALPAVANDAAG INSIDE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck