De Balie gaat open als geloofsgenootschap, omzeilt coronaregels

Door: DitjesDatjes
18-01-2022

De Balie in Amsterdam richt het Levensbeschouwelijke Genootschap de Gemeenschap der Rede op. Op die manier wil het debatcentrum de coronamaatregelen omzeilen en vanaf woensdag de deuren openen. Directeur Yoeri Albrecht is dinsdagmiddag bij de Kamer van Koophandel geweest om het genootschap op te richten dat zijn bijeenkomsten in De Balie zal houden, laat hij weten.

“De Gemeenschap der Rede is laagdrempelig, pragmatisch en inclusief; de toegang is voor iedereen gratis”, aldus De Balie in een verklaring. “Op deze manier kunnen wij ook de podiumkunstenaars en zzp’ers die nu van hulp verstoken zijn weer aan het werk krijgen. Artiesten of kunstenaars worden opgeroepen zich te melden. “Vanzelfsprekend bieden wij hen een honorarium.”

De eerste gast woensdag is Mohamedou Ould Slahi. De Mauritaniër zat veertien jaar gevangen zonder officieel aangeklaagd te zijn in de Amerikaanse gevangenis op Cuba, waar hij werd gemarteld en vernederd. Hij zou al eind oktober een lezing geven in De Balie, maar moest verstek laten gaan omdat zijn aanvraag voor een werk- en verblijfsvergunning niet rondkwam. Dat werd in november alsnog geregeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

QR-code

Albrecht maakte afgelopen weekend al zijn plannen bekend. “Ik begrijp niet waarom je op de Veluwe wel samen mag komen om een boek van 2000 jaar oud te bespreken, maar in hartje Amsterdam niet samen mag komen om een boek van een maand geleden te bespreken”, zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Bezoekers worden bij binnenkomst gecontroleerd op hun QR-code en in de zaal zit iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD