Den Haag wil niet meebetalen aan songfestival

DEN HAAG – Als Rotterdam volgend jaar het songfestival mag huisvesten, wil Den Haag daar financieel niets aan bijdragen. Den Haag riep na zijn eigen terugtrekking zijn steun uit voor Rotterdam, maar nu wordt duidelijk dat die steun in meer abstractere begrippen bedoeld was.

Ralf Sluijs van Groep de Mos zegt in het AD dat het geweldig zou zijn als Rotterdam het spektakel mag organiseren, “maar echt harde euro’s meebetalen vinden we te gortig”. Groep de Mos licht toe wat er met het begrip steun wordt bedoeld: “We hebben als hofstad veel toegevoegde waarde. We hebben de hotelkamers, de zee, de restaurants, en de link naar Den Haag geeft letterlijk een koninklijk tintje aan het Rotterdamse bidbook.”

Haagse VVD’er Judith Oudshoorn sluit zich bij Groep de Mos aan. “Wij zijn zeer enthousiast en steunen Rotterdam, maar je kunt van de Haagse belastingbetalers niet verwachten dat ze meebetalen aan een festival dat een andere stad organiseert.”

Meeliften

De Rotterdamse gemeenteraad wil die steun wel van Den Haag. Als het aan de raad ligt mag Den Haag niet zomaar gratis meeliften. “Dus als Den Haag een filmpje wil draaien met een van de kandidaten, dan moeten ze meebetalen aan het evenement”, zegt Christine Eskes (CDA) uit Rotterdam.

Woensdag leveren de steden de bidbooks in en stellen ze zich daarmee kandidaat voor de organisatie van het songfestival.

 

BuzzE